Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Kadet-komunjara” uzdrmao West Point i Pentagon (FOTO)

rapone

Američki oficir socijalističkih uvjerenja Spencer Rapone, veteran afganistanskog rata, nečasno je otpušten iz vojske zbog pozivanja na revolucionarne metode promjene sistema, kao i zbog provokativnih istupa na društvenim mrežama.

Interna istraga američke vojske otkrila je da je Rapone zagovarao socijalističku revoluciju i “ponižavao nadređene oficire i američke funkcionere”.

Prije dvije godine, na dodjeli diploma na Vojnoj akademiji SAD u West Pointu, Rapone se fotografisao sa parolom: “Komunizam će pobijediti” skrivenom u kapi, koju je tada javno pokazao.

On je na svojoj “Twitter” stranici nazvanoj “Rudi ne može podbaciti” (Rudi Dutschke – njemački lider velikih studentskih demonstracija iz 1968. godine) objavljivao politički provokativne stavove i kritike.

Rapone na jednoj fotografiji otvara kadetsku uniformu i ispod nje otkriva majicu sa jarko crvenom slikom komunističke ikone Ernesta Chegevare, uz komentar: “Ako je bilo ikakve sumnje – `Zauvijek do konačne pobjede` (poznati Chegevarin revolucionarni slogan)”.

Na drugoj podiže stisnutu šaku, često korišten pozdrav među ljevičarima i aktivistima za društvenu pravdu.

Takođe, Rapone je, uz poruke tipa: “Komunizam će pobijediti”, podržavao igrače američkog fudbala koji izazivaju vlasti SAD, demonstrativno klečući tokom izvođenja himne prije utakmica, čime šalju poruku protiv pretjeranog policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Raponea su na društvenim mrežama nazvali “kadet-komunjara”, a on je pozvao druge američke vojnike da ne služe “agentima imperijalizma”

West Point je poručio da postupci kadeta “ni na koji način ne odražavaju vrijednosti Američke vojne akademije ili američke vojske”.

Rapone je, uprkos tome, izjavio da su Amerikanci u Afganistanu “bili nasilnici u jednoj od najsiromašnijih zemalja na Zemlji”.

“Imamo jednu od tehnološki najnaprednijih vojski svih vremena, a sve što smo radili bila je brutalnost, invazija i terorisanje populacije koja nema nikakve veze sa onim što SAD tvrde da je prijetnja”, navodi Rapone.

“Kadet-komunjara” ni nakon što je otpušten iz vojske nije prestao sa provokacijama, pa je na “Twitteru” objavio fotografiju “posljednjeg salutiranja” u Vojnoj bazi “Fort Dram”, u kojoj je bio smješten – podignuti srednji prst.