Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako da pružite najbolju brigu svom psu senioru?

golden retriver

Kao i kod ljudi, s godinama je i zdravlju pasa potrebno posvetiti više pažnje, jer se njihove potrebe mijenjaju, zdravlje narušava, a tijelo slabi. Vlasnicima će njihovi mezimci uvijek biti kao prvog dana, kada su kao štenci u naručju stigli u dom.

Međutim, kada se pojave prve sijede dlake oko njuškice i njihov pas počne nešto sporije kreće ili se teže penje na krevet – vrijeme je da prihvate da godine – htjeli mi to ili ne – neminovno prolaze.

To je vrijeme da se zamislite i potražite savjet kako da svom psu olakšate i uljepšate “penzionerske” dane.

U zavisnosti od rase psa zavisi i kada će pas postati senior. Tako manji psi, poput čivava ili jorkširskog terijera, seniori postaju oko desete ili 12. godine, dok velike pasmine poput doge “penzionerski” staž započinju već sa pet ili šest godina.

Baš kao što je i humana medicina produžila životni vijek ljudi, napredak veterine omogućio je da i naši mezimci žive duže. Evo nekoliko korisnih savjeta kako da na najbolji način brinete o svom starijem psu, ulepšate mu starost i produžite život:

Mislite na zube svog psa

Dentalna higijena najvažniji je aspekt starenja svakog psa. Regularno pranje zuba u starijem dobu i profesionalno čišćenje zuba s vremena na vrijeme sprečiće nastanak bolesti.

Ako vaš pas pak tokom života nije navikao na pranje zuba, obavezno mu u ishranu (u konsultaciji s veterinarom) dodajte poslastice za čišćenje zuba.

Vodite računa o njegovoj ishrani

Stariji psi nerijetko počnu da imaju probleme prilikom ishrane, bilo da se radi o težem žvakanju hrane, nedostatku apetita, gojaznosti ili problemima s varenjem. S veterinarom napravite plan ishrane (vrsta hrane, broj obroka..) kao i plan fizičke aktivnosti prilagođene ovom starijem životnom dobu. Promjene u ishrani najvjerovatnije će podrazumevati hranu s većim procentom vlakana (za bolje varenje i optimalnu težinu), a moguće je i suplemente s Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama za jačanje zglobova.

Vježbajte njegovo telo i okupirajte um

Usljed poteškoća u kretanju, vaš pas senior više neće biti pokretan i brz kao prije, ali to ne znači da mu i dalje nije potrebna fizička aktivnost. Vodite svog psa u kraće šetnje, nekoliko puta dnevno.

Pri tome pratite koliko se umara i prilagodite izlaske i tempo njegovim potrebama i mogućnostima. I psi mogu oboljeti od demencije pa je potrebno da se s njim igrate i dajete mu da riješava mozgalice pomoću kojih će dolaziti do hrane kako bi njegov mozak ostao vitalan i “oštar”.

Češće idite veterinaru

Kada vaš pas zakorači u starije doba posete veterinaru neophodne su najmanje dvaput godišnje. Vjerovatno će biti potrebno da češće nego ranije veterinar radi analizu krvi, provjerava mu zube i druge dijagnostičke procedure.

Mnoge rase u starijem dobu predisponirane su za artritis, displaziju kuka ili lakta, kancer ili dijabetes pa je važno prve simptome uočiti na vrijeme. Rana dijagnoza produžiće i olakšaće život vašem psu.

Prilagodite svoj dom starijem psu

Baš kao što ste pazili da se vaše štene ne povredi u stanu ili kući, tako i psi seniori zahtijevaju posebnu pažnju. Ukoliko vaš stariji pas ima problem sa bolovima u zglobovima ili displazijom kuka ili lakta, razmislite o nabavljanju rampe ili stepenicama pomoću kojih će se lakše popeti u auto ili u vaš krevet.

Posude s hranom i vodom neka budu na mjestu koje mu je lako dostupno, naročito ako vaš pas ima problema sa slabljenjem vida. Kreveti koji ispuštaju toplotu dragocjeni su za pse koji pate od bolova u zglobovima, jer će smanjiti bol.

Vodite računa da u domu nemate klizave podne površine kako se vaš pas senior ne bi povrijedio (stavite prostirke koje se ne klizaju u kuhinju, kupatilo, i druge prostorije u domu).

Obraćajte više pažnje na njegovo ponašanje i kretanje

Pratite promjene u ponašanju, načinu hranjenja (da li gubi apetit), da li dobija ili gubi na kilaži, kakvo je stanje i zdravlje njegovih usta i zuba, da li na tijelu ima neke čvoriće, izrasline… Veterinari savjetuju i da vodite dnevnik u koji ćete upisivati eventualne promjene i nositi ga na redovne kontrole kod veterinara kako biste pratili simptome.

I na kraju – volite ga i brinite o njemu, jer je on godinama bio vaš najbolji prijatelj, vjerna senka i neko ko vas najviše voli. U starijim godinama, vrijeme je da svojim psima tu pažnju i ljubav uzvratite višestruko.

psi