borba s koronom

Kanada odobrila Pfizer-BioNTech vakcinu za djecu od pet do 11 godina

Cjepivo protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech
08.11.2021., Zagreb - Ilustrativna fotografija cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvodjaca Pfizer/BioNTech. Zdravstveni djelatnik u zastitnom odijelu i gumenik rukavicama rukuje s bocicom koja predstavlja cijepivo protiv COVID-a

Odobrenje označava veliku prekretnicu u borbi protiv COVID-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kanade

Kanada je u četvrtak dala zeleno svjetlo za vakcinisanje djece od pet do 11 godina sa dvije doze vakcina Prizer-BioNTech, javlja Anadolu Agency (AA).

Djeci mlađoj od 12 godina davaće se jedna trećina doze koju primaju stariji od 12 godina, a iz Ministarstva zdravlja Kanade saopšteno je da je ova odluka ogroman korak u borbi protiv virusa.

“Ovo je prva vakcina protiv COVID-19 odobrena u Kanadi za upotrebu u ovoj starosnoj grupi i označava veliku prekretnicu u kanadskoj borbi protiv COVID-19”, navodi se u saopštenju.

Nakon pregleda dokaza utvrđeno je da su prednosti ovih vakcina u ovoj starosnoj grupi veće od rizika. Rizici uključuju rijetke slučajeve miokarditisa, upale srčanog mišića, ali je potrebno uzeti u obzir činjenicu da četvrtina djece koja završe u bolnici zbog virusa odlazi na liječenje na intenzivnu njegu.

CTV News je ovjavio da je ministarstvo saopštilo da je učinkovitost Pfizer vakcina 90,7 posto u starosnoj grupi od 5 do 11 godina. Od 12 do 15 godina učinkovitost je iznosila 100 posto, a od 16 i više godina 95 posto.

Nacionalni savjetodavni odbor za imunizaciju preporučio je da se interval između doza poveća na 21 dan u odnosu na standardne dvije sedmice obzirom da studija pokazuje da duži period poboljšava zaštitu od virusa.

Do sada je od posljedica koronavirusa umrlo blizu 30.000 Kanađana. Od kada je potvrđena prva infekcija 25. januara 2020. godine zabilježeno je ukupno 1,76 miliona slučajeva COVID-19.