Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Ko kaže prije “zbogom”, muškarac ili žena?

26/09/2015

Muškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak, koji će prije okončati pripadnica nježnijeg pola, ali naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave.

Dok se ranije vjerovalo da su žene te koje će reći posljednje zbogom u vezi, novo američko istraživanje tvrdi suprotno.

Muškarci i žene se podjednako često odlučuju na raskid veze, razlika postoji samo kad je u pitanju brak koji će prije okončati pripadnica nježnijeg pola.

Ali, naučnici nisu saglasni oko razloga ove pojave.

Neki tvrde da objašnjenje leži u činjenici da su pripadnice nežnijeg pola osetljivije na uspone i padove u braku, ali Michael Rosenfeld, profesor Univerziteta u Stanfordu misli drugačije.

Autor dugogodišnje studije započete prije pola decenije, u kojoj je učestvovalo 2.000 parova, ustanovio je da su žene inicirale 69 posto razvoda. Ipak, ova statistika se mijenja na pola-pola ako su živjeli zajedno prije braka. Takođe, zajednički rastanak bio je uobičajeniji kad partneri nisu bili u braku, već u vezi.

Razlog, tvrdi Rosenfeld, leži u evolutivnoj psihologiji. Žene su spremnije za brak i posvećenost, pa kad se ispostavi da druga strana ne dijeli isto interesovanje, odluče se za kraj. Još jedan faktor je važan.

Institucija braka se mijenja sporije od odnosa među muškarcima i ženama koje je zahvatio talas emancipacije i rodne ravnopravnosti. Obične veze, s druge strane, nisu opterećene očekivanjima ovog tipa što ih čini fleksibilnijim i prilagodljivijim modernim romansama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.