Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rijetko maligno oboljenje

Mart mjesec posvećen oboljelim od multiplog mijeloma: Nije izlječiv, ali je liječiv

MIJELOM
FOTO: Pixsell

Kako ističu iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’, jedan od ključnih izazova s kojima se suočavaju oboljeli je pristup terapijama

 Mart mjesec posvećen je multiplom mijelomu, rijetkom malignom oboljenju koštane srži. Mijelom čini jedan posto svih maligniteta i drugi je po učestalosti rak krvi. Međutim, registar oboljelih od te bolesti u Bosni i Hercegovini ne postoji.

Emina Mrđanović iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’ kaže da, već sedmu godinu zaredom, to udruženje predano radi na pružanju podrške, educiranju javnosti i zagovaranju za bolje uvjete liječenja svojih članova.

– Ciljevi udruženja su kristalno jasni, olakšati život oboljelima i unaprijediti kvalitetu njihovih života. Organizacijom raznovrsnih edukacija, podrškom aktivnom uključivanju oboljelih i njihovih porodica u proces liječenja te promocijom razmjene iskustava Udruženje djeluje kao most između oboljelih od te bolesti i zdravstvenih autoriteta – istaknula je u informaciji za Fenu.

Nije izlječiv, ali je liječiv

Mrđanović naglašava da multipli mijelom nije izlječiv, ali je liječiv. Pristupom novijim i inovativnijim terapijama, uz mogućnost transplantacije matičnih stanica kod mlađih oboljelih, mnogi pacijenti žive dugotrajno i kvalitetno.

Kako ističu iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’, jedan od ključnih izazova s kojima se suočavaju oboljeli je pristup terapijama. U borbi protiv multiplog mijeloma, svaka minuta, svaki dan ima neizmjerljivu važnost.

– To je bitka koja ne poznaje predah jer oboljelim, ali i njihovim porodicama, svaki trenutak donosi teret nepoznanice i straha. Oboljeli su često prisiljeni na čekanje – čekanje na terapiju, na pretrage, na rezultate, u bolnicama, ambulantama, čekaonicama. Ta čekanja su izuzetno frustrirajuća, posebno kad je svaki trenutak pitanje života i smrti. U drugim zemljama terapije su rutinske, dostupne, ali u Bosni i Hercegovini čak i generički lijekovi podliježu procedurama i listama čekanja – poručili su iz Udruženja.

“Jedinstveni u borbi, jaki u zajedništvu”

Za 29. mart u Sarajavu najavljuju skup, u okviru Projekta “Jedinstveni u borbi, jaki u zajedništvu”, kao jedinstvenu priliku za raspravu o ključnim pitanjima vezanim za pristup novim terapijama, poboljšanje kvalitete skrbi i podrške oboljelima od rijetkih krvnih bolesti.

– Sudionici okruglog stola bit će relevantni donositelji odluka iz zdravstvenog sektora, kao i stručnjaci iz oblasti hematologije. Pozvani su i oboljeli, njihove porodice te svi koji žele pružiti podršku u borbi za pravedniji tretman i dostupnost terapija – najavljuju iz Udruženja ‘Mijelom u BiH’.