Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sezona virusa

Musa: Nikad nije kasno za vakcinaciju protiv gripe

hpv virus vakcinacija
FOTO: Fena

Dvije sedmice nakon vakcinacije, potrebno je za stvaranje zaštite (antitijela). A nikad nije kasno za vakcinaciju protiv gripe

Na području Federacije Bosne i Hercegovine bilježi se porast broja posjeta ambulantama porodične medicine, zbog respiratornih oboljenja.

Detektirani su virus gripe A i virus gripe B, u porastu je broj oboljenja sličnih gripi, a ima i slučajeva COVID-19. Stručnjaci savjetuju pravovremenu vakcinaciju protiv sezonske gripe i COVID-19, posebno rizične skupine ljudi.    

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. prof. dr. sc. Sanjin Musa navodi da se za područje Federacije BiH svake godine nabavi oko 30.000 do 40.000 doza vakcine protiv sezonske gripe, koje su dostupne stanovništvu.  

– Dvije sedmice nakon vakcinacije, potrebno je za stvaranje zaštite (antitijela). A nikad nije kasno za vakcinaciju protiv gripe. Najvažnija je imunizacija i mjere opće higijene. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebalo bi da izbjegavaju okupljanja u zatvorenom prostoru jer to može doprinijeti širenju tog oboljenja – naglasio je.   

Doktor Musa naglašava da kontinuirano prate i slučajeve COVID-19, a karakteristika (ove i prethodne sezone) jeste da ima manje testiranja (u odnosu na prijašnje godine). Hospitalizirani su osobe iz rizične skupine, a prvenstvene su to osobe starije životne dobi i sa različitim komorbiditetima.