Život i zdravlje

Najveće greške koje radimo s cipelama

27/10/2015

Skuplje i kvalitetnije ili jeftinije ‘polovnjače’ – bez obzira na to kakve cipele imamo, svi želimo da one duže budu nosive. Naravno, u tom slučaju moramo se pravilno brinuti o njima i održavati ih, a u tom procesu uvijek nam se potkrade greška. Obućari otkrivaju koje su to najveće greške koje radimo sa svojim cipelama.

1. Perete patike u mašini za veš. Ne samo da time narušavate kvalitetu patika jer ni one najbolje nisu ‘otporne’ na veš mašinu nego uništavate ljepilo u bazi zbog kojeg će se đon početi trgati.

2. Nosite brušenu kožu po kišnom vremenom. Cipele od brušene kože nikada nemojte nositi po kiši jer ćete ih nepovratno oštetiti. Obućari kažu da je šteta koja nastane nakon što se namoče nepopravljiva u većini slučajeva.

3. Ne štitite cipele. Ovisno o materijalu obavezno ih treba zaštititi prije nošenja. Za svaki tip cipele postoji sredstvo za održavanje koje morat koristiti. To nije samo navlakuša trgovaca koji vas žele namamiti da potrošite više novca od planiranog nego uvjet za cipelu koja će dugo trajati.

4. Previše nosite omiljene cipele. Možda se ne želite skidati iz njih, ali one će se zbog toga brzo istrošiti. Obućari mogu popraviti štetu poput izlizanog ili odlijepljenog đona, ali cipelu koju je noga maksimalno razgazila teško će vratiti u prvobitno stanje.

5. Uskraćujete im zrak. Baš kao i ljudska koža, cipele imaju svoje pore kojima je potreban svježi zrak. Zato ih nemojte spremati u ormar na duže vremenske periode. Također ih nemojte predugo držati u plastičnim vrećicama i pokušajte ih s vremena na vrijeme provjetriti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.