Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovisnost o nikotinu

Naučnici: Kupovinu cigareta i duhana treba zabraniti mladima do 22. godine

pusenje cigarete
Ilustracija: Unsplash

Oni koji su tu naviku razvili prije 21. godine izjavili su da su pušili 25 cigareta dnevno u usporedbi s 22 dnevno u grupi koja je kasnije počela pušiti

Mladima bi trebalo zabraniti kupovanje duhanskih proizvoda do dobi od 22 godine, predložili su naučnici nakon što je istraživanje pokazalo da oni koji počnu pušiti prije 20. godine teže prestaju pušiti.

Naučnici smatraju da bi zakonsko povećanje minimalne dobi širom svijeta moglo smanjiti ovisnost o nikotinu.

Tim iz Japana promatrao je 1382 pušača koji su posjetili kliniku za prestanak pušenja u Kyotu. Pacijenti su podijeljeni u dvije grupe na temelju dobi u kojoj su počeli pušiti – mlađi od 20 godina ili 20 godina i stariji. Svi su ispunili Fagerstromov test za ovisnost o nikotinu (FTND), standardni alat za procjenu intenziteta fizičke ovisnosti osobe o nikotinu, piše Index.hr.

Šta je pokazala studija?

Test je postavljao pitanja poput ”koliko brzo nakon što se probudite popušite prvu cigaretu?” i ”koliko cigareta dnevno popušite?”, a pacijenti su davali odgovore koji se boduju. Brojke se zatim zbrajaju i daju nisku ovisnost (jedan-dva), nisku do umjerenu (tri-četiri), umjerenu (pet-sedam) ili visoku (osam ili više).

Ugljikov monoksid također je mjeren u dahu kako bi se pokazalo koliko je cigareta popušeno u posljednja 24 sata. Ukupno 556 pušača počelo je pušiti prije 21. godine, što je zakonska granica u Japanu, dok je njih 826 počelo kad je napunilo 20 godina.

Oni koji su tu naviku razvili prije 21. godine izjavili su da su pušili 25 cigareta dnevno u usporedbi s 22 dnevno u grupi koja je kasnije počela pušiti. Oni koji su počeli ranije također su imali više respiratorne nivoe ugljikovog monoksida u dahu.

Od onih koji su rano počeli pušiti, 46% je uspješno prestalo pušiti u usporedbi s 56% onih koji su počeli pušiti kad su bili stariji od 20 godina. Nalazi su predstavljeni na kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC) 2023. u Amsterdamu.

“Rani početak pušenja povezan s većom ovisnošću”

“Naši rezultati pokazuju da je rani početak pušenja povezan s većom ovisnošću o nikotinu, čak i u mladoj odrasloj dobi”, rekao je autor dr. Koji Hasegawa iz Nacionalne bolničke organizacije Kyoto Medical Centre.

“Studija pokazuje da povećanje zakonske dobi za kupnju duhana na 22 ili više godina može dovesti do smanjenja broja ljudi ovisnih o nikotinu i izloženih riziku od štetnih zdravstvenih posljedica”, dodao je. U većini zemalja diljem svijeta morate imati više od 18 godina da biste kupili cigarete, a u nekim američkim državama morate imati najmanje 21 godinu.