Istraživanje

Naučnici misle da su konačno pronašli uzrok migrena

glavobolja migrena
Ilustracija: Unsplash

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je vjerovati stručnjacima.

Istraživački tim u Njemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica.

Šta izaziva migrene?

Posebno su se usredsredili na trapezoidne mišiće, par velikih trouglastih tkiva koji se protežu preko zadnjeg dijela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše New York Post, prenosi N1 Hrvatska.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića.

Drugim riječima, glavobolje su bukvalno posljedica bola u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su učesnici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, takođe pokazali veći nivo nelagode u predjelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

“Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja”, rekao je dr Niko Solman u izjavi.

“Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje”, dodao je on.

Liječenje migrene

Solman je primijetio da neinvazivne opcije liječenja, koje direktno ciljaju na mjesto bola u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od lijekova.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod ljekara opšte prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno liječenje.

Ljudima koji boluju od migrene takođe se preporučuje da imaju dovoljno sati sna, smanje stres, pravilno se hrane i izbjegavaju ostale situacije koje mogu uticati na pojavu migrene.

Uprkos činjenici da veliki broj ljudi pati od migrena, univerzalni tretman za ovu vrstu glavobolje još nije pronađen.