Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Objavljena mapa zemalja koje će uspjeti “preživjeti” klimatske promjene

28/08/2017

Klimatske promjene će sve više imati uticaja na život na Zemlji. I pored brojnih sastanaka lidera evropskih zemalja povodom ove teme i pronalaženja načina da se suoče sa ovim problemom, naučnici ističu da je problem u rukama današnjih generacija ozbiljan.

Nedavni izvještaji pokazuju da i najveća upozorenja potcjenjuju situaciju.

Svaka zemlja pogođena je na različite načine. Independent kreirao je mapu koja pokazuje koliko je koja zemlja spremna da se adaptira na klimatske promjene koje predstoje na osnovu info-grafika dobijenih iz indeksa globalne adaptacije koji je dio projekta Univerziteta Notre Dame u SAD.

Treba uzeti u obzir da je mapa zasnovana na rangiranju, a ne na obimnim procjenama svake zemlje.

Takođe, ističe se da je mapa pravljena na nivou države, što ne znači da pojedini gradovi ili teritorije visokorangirane zemlje nemaju problema sa suočavanjem sa promenama.

Razvijene zemlje, kao cjelina, imaju mnogo više potencijala da se prilagode planetarnom zagrijavanju. Mapa odražava sposobnost zemalja da reaguju na klimatske promjene i steknu bolje uslove za stanovništvo.

Među najviše rangiranim zemljama spadaju skandinavske zemlje, Velika Britanija, Australija i Japan, zatim, Kanada i Amerika i zemlje centralne i jugozapadne Evrope.

Najveći problem, posmatrajući mapu, imaće sve afričke zemlje osim Bocvane, južna Azija i veliki dio jugoistočne i jugozapadne Azije.

Kada je riječ o Balkanu, najbolje rangirane su Mađarska i Hrvatska dok Rumunija, Srbija, BiH i Crna Gora spadaju u kategoriju od 50 – 59 posto rizika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.