Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Australija

Od januara naredne godine zabranjuje uvoz jednokratnih elektronskih cigareta

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od 2021. godine zabranjeno je bilo kojem stanovniku Australije kupovati ili uvoziti e-cigarete bez ljekarskog recepta, ali uprkos tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu

Australska vlada odlučila je od januara naredne godine zabraniti uvoz jednokratnih elektronskih cigareta poznatih i kao ‘vape’ jer želi suzbiti ovisnost o nikotinu kod maloljetnika. Kako prenosi Reuters, predložit će i nove zakone koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapova za jednokratnu upotrebu.

‘Vaping’ se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Zato ga sada žele potpuno zabraniti.

Zabranjena kupovina bez recepta

Vaping ili e-cigarete uređaji su s litijumskim baterijama i ulošcima napunjenim tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih hemikalija.

Od 2021. godine zabranjeno je bilo kojem stanovniku Australije kupovati ili uvoziti e-cigarete bez ljekarskog recepta, ali uprkos tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Univerziteta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina koristilo e-cigarete, dok je istraživanje australske dobrotvorne organizacije Cancer Council pokazalo da je devet od deset tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do e-cigareta.

Stručnjaci upozoravaju da se još uvijek ne zna dovoljno o dugoročnim učincima ‘vapinga’.

Tekućine s hemikalijama

Istraživanje sa Univerziteta Johns Hopkins povezalo je vaping s hroničnom bolešću pluća i astmom.

U Australiji su naučnici koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili da one sadrže hemikalije za koje se zna da utiču na zdravlje pluća.

Australska najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je vlada Novog Zelanda promijenila zakon o zabrani pušenja kako bi mogla finansirati porezne olakšice.