Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AD "Orion" Sarajevo

Otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u BiH

opservatorija visoko
Foto: Fena

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronome i astronomkinje u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države

U centru Visokog danas je svečano otvorena prva poslijeratna astronomska opservatorija u BiH pod nazivom “Astronomska opservatorija Vema Visoko”.

Cjelokupni proces nabavke i montaže teleskopa izvršio je konsultantski tim eksperata iz Astronomskog društva (AD) Orion.

opservatorija visoko
Foto: Fena

Predsjednica AD Orion Sarajevo Adela Subašić-Kopić izjavila je da je to zaista poseban dan, ne samo za astronome i astronomkinje u Bosni i Hercegovini, već za sve građane naše države.

-Prvi ćemo put moći kroz veliki teleskop sa opservatorije da gledamo objekte visoko na nebu. Što se tiče plana i programa eksploatacije teleskopa, mi smo već imali razgovore sa vlasnikom. Počevši od ideje koju je zapravo on predložio da građani dobiju nešto što nisu dosad imali, razgovarali smo i o načinu na koji ćemo mi implementirati naše programe vezane za astronomiju, sada u mnogo većem obimu – navela je Subašić-Kopić za Fenu.

opservatorija visoko
Foto: Fena

Prvenstveno će to biti, kako je dodala, programi namijenjeni za grupne posjete građana, škola, a zatim organizovano posmatranje naprimjer pozicije Jupitera, pomračenja Mjeseca i ostale događaje koji se inače prate sa ulica.

opservatorija visoko
Foto: Fena

-Ovaj put imamo stacionirano mjesto, a tu je i kino sa virtualnom realnošću. Imaćemo i astro predavanja na kojima ćemo se potruditi odgovoriti na sva pitanja, a i mi jedva čekamo da još istražimo mogućnosti teleskopa. Tu smo da zajedno istražujemo i bit će još mnoštvo interesantnih sadržaja – dodala je Subašić-Kopić.