Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari upozoravaju

Ova promjena na stopalima može biti znak otkazivanja srca

noge stopala
Ilustracija: Unsplash

„Promjene na stopalima ne treba zanemariti, posebno ako zglobovi postanu značajno otečeni, jer to može biti znak srčane insuficijencije“, rekao je Njubi

Srce je jedan od najvažnijih organa, stoga je važno da obratite pažnju na simptome koji bi mogli ukazivati na bolesti kardiovaskularnog sistema.

Ljekari su upozorili da promjena na stopalima može biti znak otkazivanja srca, zbog čega bi trebalo što pre da se obratite ljekaru, piše Danas.rs.

Srce je vitalni organ odgovoran za pumpanje krvi, tako da je ključno da bude u savršenom stanju jer posljedice mogu biti fatalne. Kardiovaskularne bolesti su jedne od najvećih „ubica” na svijetu, a prema podacima Britanske fondacije za srce, više od milion ljudi u Velikoj Britaniji živi sa srčanom insuficijencijom.

Nacionalna zdravstvena služba svakodnevno edukuje o simptomima srčanih bolesti, uključujući bol u grudima. Međutim, postoji mnogo drugih manje poznatih znakova koji, ako smo svjesni, mogu da nam spasu živote, uključujući otečene noge.

Profesor Dejvid Njubi, iz Britanske fondacije za srce na Univerzitetu u Edinburgu, ističe da posebnu pažnju posvećujemo zglobovima.

„Promjene na stopalima ne treba zanemariti, posebno ako zglobovi postanu značajno otečeni, jer to može biti znak srčane insuficijencije“, rekao je Njubi.

Ističe i da vrlo često postoje i mnogi drugi uzroci, poput lijekova za krvni pritisak. Međutim, važno je znati da otok može da se javi i na drugim dijelovima tijela, što takođe može da upozori na srčanu insuficijenciju.

Dakle, hronična srčana insuficijencija takođe može izazvati otok u predjelu stomaka. Ovo stanje takođe može uzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima, što je poznato kao plućni edem, i može dovesti do kratkog daha.