Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje stručnjaka

Ovo je najgora hrana za zdravlje srca, jedna od njih je posebno štetna

Foto: Unsplash

Iako mnogi faktori mogu izazvati srčane probleme, prehrana također igra značajnu ulogu

Kardiovaskularne bolesti (KVB) ili bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

KVB su grupa bolesti koje pogađaju srce i krvne žile. Iako mnogi faktori mogu izazvati srčane probleme, prehrana također igra značajnu ulogu. Stoga su liječnici i naučnici otkrili nekoliko vrsta hrane koje najgore utječu na zdravlje srca.

Prerađena hrana

Konzumacija prerađene hrane, koja je bogata solju i šećerom, može biti štetna za naše zdravlje kardiovaskularnog sistma , kaže kardiolog dr. Bimal Chajjar za Healthshots.

Prerađeno meso je najgora hrana za naše srce. Osim toga, studija iz 2021. otkrila je povezanost između većeg unosa prerađene hrane i ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Pržena hrana

Konzumiranje pržene hrane može povećati razinu krvnog pritiska, sniziti HDL “dobar” holesterol i uzrokovati pretilost, a sve to može povećati rizik od srčanih bolesti. Studija objavljena 2021. godine pokazala je da unos pržene hrane može povećati rizik od ozbiljnih srčanih bolesti i moždanog udara.

Slatka hrana

Redovita konzumacija slatke hrane može s vremenom dovesti do rizika od bolesti srca. Istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da previše šećera može biti loše za srce.

Stoga bismo trebali izbjegavati slatku hranu i pića, kao što su kolači, slatkiši i gazirani sokovi, jer mogu pridonijeti pretilosti i štetiti zdravlju našeg srca.

Rafinirani ugljikohidrati

Rafinirani ugljikohidrati su hrana koja je prošla kroz proces proizvodnje koji uklanja većinu njezine nutritivne vrijednosti. Hrani koja je prošla kroz taj proces nedostaju vlakna, vitamini, minerali i polifenoli

Nutricionistica dr. Neeti Sharma zaključuje: “Rafinirani ugljikohidrati, kojih ima u bijelom hljebu i slično, nemaju apsolutno nimalo vlakana i drugih hranjivih tvari, što dovodi do debljanja i povećanog rizika od dijabetesa i bolesti srca.”