Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Naučno je dokazano da ovih 12 namirnica snižava holesterol

šta snižava holesterol
FOTO: Unsplash

Jabuke su poznate zbog svojih sposobnosti snižavanja holesterola, prvenstveno zbog visokog sadržaja topivih vlakana

Povišen nivo holesterola zajednička su briga mnogih, s obzirom na njihov značajan utjecaj na zdravlje srca i povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Iako mnogi faktori mogu utjecati na nivo holesterola, a neki su potpuno izvan naše kontrole (poput naše genetike), naša prehrana može imati značajan utjecaj na nivo holesterola.

Uključivanje hrane zdrave za srce u dnevne obroke može igrati ključnu ulogu u snižavanju lošeg holesterola (LDL) i podizanju dobrog holesterola (HDL), promičući tako cjelokupno zdravlje srca i smanjujući rizik od srčanih bolesti.

1) Mahunarke

Mahunarke, koje uključuju namirnice poput leće i slanutka, nisu samo svestrane i hranjive komponente zdrave prehrane, već također igraju značajnu ulogu u upravljanju i održavanju zdravog nivoa holesterola. Jedna od glavnih značajki zašto mahunarke podržavaju zdav holesterol je njihov sadržaj topivih vlakana. Topiva vlakna igraju ključnu ulogu u kontroli holesterola tako što se vežu za čestice holesterola u probavnom sistemu i uklanjaju ih iz tijela prije nego što mogu cirkulirati u krvi.

2) Gljive

Gljive sadrže mješavinu snažnih spojeva kao što su beta-glukani i hitin koji pridonose smanjenju lošeg holesterola dok potencijalno podižu dobar holesterol.

3) Makadamija orah

Ovi orašasti plodovi su prepuni mononezasićenih masti, sličnih onima koje nalazimo u maslinovom ulju, a koje su poznate po svojim učincima na snižavanje holesterola. Također su dobar izvor antioksidansa, dijetalnih vlakana i fitosterola, a svi oni doprinose cjelokupnom zdravlju srca.

4) Suhe šljive

Neka istraživanja koja povezuju redovnu konzumaciju suhih šljiva s poboljšanjem nivoa holesterola kod starijih osoba. Tačnije, kod muškaraca starijih od 55 godina konzumacija suhih šljiva povezana je s poboljšanim nivoima HDL-a i poboljšanim omjerom ukupnog holesterola i HDL-a. Među ženama u postmenopauzi, jedenje četiri do šest suhih šljiva dnevno povezano je s poboljšanim razinama HDL-a i smanjenim markerima upale.

5) Zob

Zob je bogata beta-glukanom, moćnim sredstvom za snižavanje holesterola koje se također nalazi u gljivama. Kada se konzumira, beta-glukan stvara tvar sličnu gelu u crijevima, vezujući se za žučne kiseline bogate holesterolom i sprječava njihovu apsorpciju u krvotok. Ovaj proces ne samo da snižava razine LDL-a ili “lošeg” holesterola, već također pomaže općem zdravlju probavnog sistema.

6) Avokado

U kliničkom ispitivanju, sudionici koji su jeli jedan avokado dnevno, kao dio prehrane s umjerenim udjelom masti, smanjili su ukupni holesterol i loš LDL-holesterol te poboljšali omjer ukupnog holesterola i dobrog HDL-holesterola, u usporedbi sa sudionicima koji nisu jeli avokado. Iako se zaključci iz jedne studije ne mogu generalizirati na veće, raznolikije populacije, studija podupire sve veći broj dokaza koji pokazuju da je avokado voće koje je zdravo za srce.

7) Bijeli luk

Studije su pokazale da bijeli luk može umjereno smanjiti nivo holesterola, što bi moglo biti posebno korisno za one koji žele upravljati svojim srcem. Aktivni spojevi u biijelom luku, poput alicina, smatraju se odgovornima za ove učinke.

8) Izdanci bambusa

Ovi izdanci nisu samo niskokalorični, već su i bogati dijetalnim vlaknima, ključnom komponentom za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Vlakna u mladicama bambusa mogu se vezati s holesterolom u probavnom sistemu, potpomažući njegovo izlučivanje i tako pomažući u snižavanju ukupnog nivoa holesterola u tijelu.

9) Masna riba

Pokazalo se da omega-3 masne kiseline snižavaju trigliceride inhibicijom sinteze lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL), prekursora LDL holesterola. Studije su pokazale da redovita konzumacija masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može dovesti do značajnog smanjenja nivoa triglicerida, ističući njihov povoljan učinak na profile holesterola i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sistema.

10) Ječam

Ječam je značajan izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala, osobito korisnih za zdravlje srca, probavu i održavanje uravnotežene prehrane. Beta-glukan u ječmu je vrsta topivih vlakana koja ciljano djeluju na LDL.

11) Jabuke

Jabuke su poznate zbog svojih sposobnosti snižavanja holesterola, prvenstveno zbog visokog sadržaja topivih vlakana. Topiva vlakna stupaju u interakciju s probavnim procesom, vežu se s vodom i stvaraju tvar sličnu gelu koja hvata holesterol i sprječava njegovu apsorpciju u krvotok.

12) Borovnice

Borovnice su poznate kao namirnica koja snižava nivo holesterola zahvaljujući visokom udjelu topivih vlakana i antioksidansa. Topiva vlakna u borovnicama pomažu smanjiti količinu LDL holesterola u krvotoku. Snažni antioksidansi, posebno antocijanini, koji borovnicama daju jarku boju, dokazano sprječavaju oksidaciju holesterola i nakupljanje u stjenkama arterija, prenosi hrvatski N1.