Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Panika u Engleskoj zbog širenja spolne bolesti otporne na lijekove

tablete-voda12

Sjeverom Engleske zavladale je panika nakon što se počeo širiti soj gonoreje koji je vrlo otporan na lijekove, odnosno na lijek azitromicin koji se uobičajeno koristi u kombinaciji s drugim antibiotikom kako bi se izliječila spolna bolest koju izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae.

Nastavi li se ovaj soj gonoreje nekontrolirano širiti, terapija dosadašnjim lijekovima bit će ugrožena.

Zarazna bolest prvo je zabilježena u Leedsu, ali do sada su pogođena još tri grada, a oni koji su zaraženi gonorejom priznali su kako imaju seksualne partnere diljem Engleske.

– Brojka se zasad ne čini velika, no moramo brzo djelovati jer bi situacija mogla postati kritična. Moramo se uvjeriti kako su svi zaraženi individualci pronađeni i izliječeni – kazao je savjetnik za seksualno zdravlje iz Bristola, Peter Greenhouse.

Gonoreja, poznata i kao kapavac, druga je najčešća spolna bolest nakon klamidije. Kod žena su česti slučajevi sa vrlo slabo izraženim simptomima pa akutna faza prelazi u kroničnu i kliconoštvo. Akutna upala brzo prelazi u kronični stadij, s mnogobrojnim bakterijama koje predstavljaju trajni izvor širenja zaraze na susjedne organe. Kao posljedica komplikacija primarne bolesti može nastati sterilitet ili izvanmaternična trudnoća. Upala mokraćne cijevi javlja se već nakon nekoliko dana inkubacije. Započinje pojavom oskudnog iscjetka, koji ubrzo postaje gnojan te boli pri mokrenju.

Kod muškaraca najčešće se javlja akutna upala mokraćne cijevi. Nakon kratke inkubacije (1-7 dana) bolesnik počinje osjećati peckanje u mokraćnoj cijevi, bol pri mokrenju uz pojavu žućkastog gnojnog iscjetka. Ako se ne liječi mogu se javiti i druge komplikacije bolesti: upala stražnjeg dijela uretre, upala prostate i upala pasjemenika, ali i neplodnost.

Gonoreja se širi svijetom i postaje sve otpornija na terapiju, te bi uskoro mogla postati neizlječiva. U Americi se više ne koriste fluorokinoloni, a sada smanjeno djelovanje pokazuju i cefalosporini. U Japanu je 2011. pronađen soj koji je potpuno otporan na antibiotike iz skupine cefalosporina.