Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pečeni kesten iz običnog lonca

kesten2

Ljubitelj ste pečenog kestena? Donosimo vam recept prema kojem možete jesti savršeno ispečen kesten u svom domu.

Od svih orašastih plodova kesten je jedinstven po nekoliko značajki – jedini ima dosta visok udio vitamina C, hranjiviji je od svih ostalih plodova jer je pun škroba te je baš zbog toga idealan za osobe kojima u datom trenutku padne nivo energije u organizmu. Možda zato nisu baš idealan odabir za kasne večernje sate, pogotovo ako ih tada namjeravate dati djeci pred spavanje, međutim zato umorno popodne slobodno podignite s jednom-dvije ture pečenog kestena.

kesten1

Sve što vam treba jest kestenje, veći lonac s poklopcem, nožić i malo, malo vode.

Svaki kesten zarežite vrhom nožića kako bi se lakše otvarali i čistili, ubacite ih u lonac (da dobro prekriju dno) i pecite na jakoj vatri oko 10 minuta.

Voda služi da barem dva-tri puta otkrijete kestenje i samo ih malo pošpricate s prstima umočenima u vodu – kako bi se oni lakše otvorili. Tada ih poklopite i nastavite peći te isti postupak ponovite sve dok kestenje djelomično ne pocrni barem s jedne strane. Svako malo ih i prodrmajte u loncu kako bi se ravnomjerno ispekli.

Nakon pečenja ih dobro zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi se korica još lakše odvajala od ploda te ih tako ostavite da se malo prohlade kako se ne bi spekli. Jer, kada je o pečenom kestenju riječ vjerujemo da im ne možete odoljeti čak i kada su još prevrući!

I ne brinite, jedna-dvije mjerice pečenog kestenja unatoč svom silnom škrobu, mastima i bjelančevinama kojeg kriju, neće vas udebljati, međutim ukoliko ipak brinete za svoju liniju, kestenje možete skuhati jer će tako izgubiti dio škroba te dati više minerala od pečenog kestena.

Podsjetimo i to da se kesten ne konzumira samo ovako obično – idealan je u težim jelima poput divljači, od njega se radi i energetski bogato brašno te je odličan za mnoge jesenske slastice spravljene od kesten pirea.