Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pet razloga zbog kojih nam stižu sijede već u dvadesetima

sijede

I dok danas mnogi namjerno boje kosu u sivo, drugi bi se rado riješili sijedih koje su se pojavile prerano.

Sijeda kosa problem je s kojim se susreće sve više mladih u dvadesetima i tridesetima, te je se više ne može povezivati sa starošću.

Sijede stižu kad stanice za boju u tijelu prestanu proizvoditi pigment, a na njenu preranu pojavu može uticati niz genetski, zdravstvenih i vanjskih faktora. Ovo je 5 najčešćih krivaca za pojavu sijedih u mladosti:

Boja kože

Nije lijepo ljude dijeliti prema boji kože, no u ovom slučaju to čini razliku jer se sa sijedim u dvadesetima i tridesetima najčešće suočavaju bijelci.

Stres

Stres je veliki neprijatelj vašeg zdravlja i kose, a osim pojave sijedih može uzrokovati i ispadanje vlasi.

Prirodni spoj

Vodikov peroksid koji nastaje u svim stanicama tijela također je jedan od uzroka pojave sijedih vlasi. On se s godinama nakuplja u folikulama kose i izbjeljuje ju.

Nedostatak vitamina B-12

Nedostatak B-12 vitamina u tijelu uzrokuje smanjenje crvenih krvnih stanica što može dovesti do perniciozne anemije, čiji je jedan od simptoma i sijeda kosa. Kako biste to spriječili, redovno konzumirajte namirnice bogate ovim vitaminom, poput crvenog mesa, morskih plodova, jaja i mlijeka.

Poremećaj štitnjače

Određeni problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati preranu pojavu sijedih te čak i opadanje kose. U ovom slučaju najbolje se odmah obratiti ljekaru.