Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obratite pažnju

Pet znakova na licu koji mogu ukazivati ​​na masnu jetru

bolnica ljekari
FOTO: Davor Puklavec / PIXSELL
Ilustracija

Ova bolest ozbiljno oštećuje jetru i može dovesti do ciroze, zdravstvenog stanja opasnog po život

Bolesti jetre ponekad je teško otkriti u ranim fazama jer nemaju očite simptome. Obratite pažnju na pet znakova “upozorenja” na licu!

Istraživanje predstavljeno ranije ove godine na sastanku Endocrine Society istaknulo je alarmantnu činjenicu da jedna od tri odrasle osobe živi s bolešću jetre, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka ili dijabetesa tipa 2.

Bolest masne jetre može biti uzrokovana pretilošću, visokim šećerom u krvi i visokim masnoćama u krvi. Ova bolest ozbiljno oštećuje jetru i može dovesti do ciroze, zdravstvenog stanja opasnog po život, piše Metropolitan.si, prenosi N1 Hrvatska.

Kako kažu ljekari, masna jetra u ranoj fazi obično ne uzrokuje zamjetnije probleme, no postoji pet simptoma koji se mogu vidjeti na licu.

Pet znakova na licu na koje treba obratiti pažnju

Žuta koža i žute oči (žutica): Žutica je stanje u kojem koža i bjeloočnice postaju žute zbog povećane razine bilirubina. Bilirubin je proizvod razgradnje crvenih krvnih stanica koji se normalno izlučuje jetrom. Ako jetra ne može pravilno metabolizirati bilirubin ili postoji opstrukcija žučnih puteva, može doći do žutice.

Crvena koža: Crvena koža ili eritem može biti znak problema s jetrom jer jetra igra ulogu u regulaciji protoka krvi i pročišćavanju toksina iz krvi. Jetreni problemi mogu dovesti do proširenja krvnih žila na površini kože, što rezultira crvenilom.

Rosacea: Rosacea je hronična upalna bolest koja se često manifestira crvenilom lica, ponekad popraćenim promjenama na koži poput vidljivih kapilara i osipa. Iako ne postoji direktna veza između masne jetre i rozacee, neki istraživači sugerišu da problemi s jetrom mogu pogoršati simptome rozacee.

Izgled kože: Koža nerijetko može biti blijeda, svjetlija ili blijedožuta, što može ukazivati na smanjeni protok krvi ili anemiju, koja može biti povezana s problemima jetre.

Vidljivi kapilari na licu: Vidljivi kapilari na licu, poznate i kao “spider veins” ili paukove vene, mogu biti posljedica proširenih kapilara na površini kože. Problemi s jetrom mogu utjecati na cirkulaciju i uzrokovati dilataciju kapilara.

Važno je napomenuti da ti simptomi nisu specifični samo za za masnu jetru i mogu se pojaviti iz različitih razloga. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako su uporni ili se pogoršavaju, važno je konsultovati se s ljekarom. Ljekar će provesti odgovarajuće pretrage i testove kako bi utvrdio uzrok simptoma i preporučio odgovarajući tretman ili terapiju.