Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policajci prstom mrtvaca pokušali otključati njegov mobitel

telefon444

Policajci su 23. marta u Largu na Floridi ubili Linusa Phillipa (30) dok je pokušavao pobjeći sa benzinske stanice.

No porodica kaže kako su dva policajca pokušala prstom Phillipa otključati mobitel nakon što je tijelo preuzelo pogrebno poduzeće.

U tome nisu uspjeli, ali porodica je bijesna.

– To je odvratno. Oni smiju izvući tijelo iz hladnjače i koristiti prst mrtvaca kako bi došli do njegovog telefona – izjavila je Phillipova djevojka Victoria Armstrong za ABC.
Zbog toga porodica misli i tužiti policiju, međutim pravo im ne ide u prilog. Naime, policija smije legalno ući u telefon jer nakon smrti za pokojnika nema pitanja privatnosti, piše Tampa Bay. Drugo pitanje je, ima li porodica pravo na tu zaštitu od neopravdane pretrage i zapljene pod Četvrtim amandmanom američkog ustava.

Iz policije su izjavili kako je Phillip automobil koristio kao oružje – tako što je vukao policajca koji je pokušao ući u automobil kako bi ga pretražio jer je osjetio marihuanu.

Phillip je pokušao pobjeći, a policajci su ga tada upucali. U telefon su pokušali ući kako bi došli do podataka koji bi pomogli u istrazi njegove smrti, ali i slučaja povezanog s drogom.

Forbes navodi da policajci često koriste otisak prsta žrtava predoziranja kako bi ušli u njihove telefone i pokušali pronaći informacije povezane s dilerima te da su i često uspješni u tome. No ima situacija i kada to ne radi. BBC prenosi slučaj iz 2016. godine kad je Abdul Razak Ali Artan autom naletio na ljude na Sveučilištu Ohio i potom ih napao nožem. Policajci su htjeli na sličan način u telefon, ali kako je uređaj otišao u sleep način rada, kasnije je tražio i kod.