Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpuna transplantacija

Prvi put presađeno ljudsko oko: “Ovo je promijenilo moj život. Neizmjerno sam zahvalan”

Foto: Screenshot

Hirurzi koji su izveli kompliciranu operaciju rekli su jučer da se James (46) dobro oporavlja od dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda nevjerojatno zdravo

Hirurzi u New Yorku kažu da su izveli prvu potpunu transplantaciju oka u svijetu, iako nisu sigurni da će se njihovu pacijentu vratiti vid. Aaron James, koji je doživio nesreću sa strujom visokog napona, podvrgnut je 21-satnoj operaciji kojom mu je zamijenjena polovica lica.

Hirurzi, podsjetimo, već godinama uspješno presađuju rožnicu. Stručnjaci su ovo otkriće nazvali ključnim trenutkom u potrazi za vraćanjem vida milionima ljudi. James, radnik na visokonaponskoj mreži iz američke savezne države Arkansasa, izgubio je veći dio lica kada je slučajno dodirnuo žicu pod naponom od 7200 volti 2021. godine.

Učestvovalo više od 140 zdravstvenih radnika

27. maja ove godine podvrgnut je rijetkoj djelomičnoj transplantaciji lica uz transplantaciju oka u kojoj je sudjelovalo više od 140 zdravstvenih radnika. Hirurzi koji su izveli kompliciranu operaciju rekli su jučer da se James (46) dobro oporavlja od dvostruke transplantacije i da donirano oko izgleda nevjerovatno zdravo. Njegovo desno oko još vidi.

“Sama činjenica da smo postigli prvu uspješnu transplantaciju cijelog oka s licem je ogroman pothvat za koji su mnogi dugo mislili da nije moguć”, rekao je dr. Eduardo Rodriguez, jedan od vodećih hirurga u timu.

“Napravili smo velik korak naprijed i izgradili temelje za sljedeće poglavlje vraćanja vida.”

Liječnici kažu da Jamesova operacija nudi naučnicima uvid bez presedana u to kako ljudsko oko pokušava ozdraviti. “Ne tvrdimo da ćemo vratiti vid”, rekao je dr. Rodriguez za ABC News. “Ali nema sumnje da smo korak bliže.”

Doktori su rekli da postoji izravan protok krvi u mrežnicu – dio oka koji šalje slike u mozak. Iako nema garancije da će James vratiti vid na novom oku, liječnici ne isključuju ni tu mogućnost.

“Ako budem mogao vidjeti kroz novo oko, to će biti sjajno”, rekao je James u intervjuu pa dodao: “Ako to pokrene razvoj u tom polju medicine, onda to potpuno podržavam.”

Koristili i matične stanice

Jamesa, inače vojnog veterana, i dalje će nadzirati liječnici, ali napredak koji su vidjeli na novom oku je “izniman”, kaže Bruce E. Gelb, transplantacijski kirurg na Univerzitetu New York. Donirano lice i oko potječu od jednog muškog donatora u 30-ima.

Tokom operacije liječnici su ubrizgali odrasle matične stanice iz koštane srži donora u vidni živac kako bi potaknuli njegov oporavak.

James je tek 19. osoba u SAD-u koja je podvrgnuta transplantaciji lica. Njegova supruga Meagan James, s kojom je bio u braku 20 godina, rekla je za CNN da je vidjeti ga nakon operacije “bio lud, sjajan, čudan, neobičan, ekstatičan, sretan osjećaj”.

“Bila sam sretna što je uspio i sve je bilo dobro”, dodala je. Nakon nesreće Jamesu su morali ukloniti lijevo oko zbog bolova i bio je podvrgnut brojnim operacijama, uključujući i onu za protetičku ruku.

Nazvao je transplantaciju oka “postupkom koji mu je promijenio život” te je dodao da je “neopisivo zahvalan” donatoru i njegovoj obitelji što su omogućili operaciju. “Izgledam kao normalna osoba koja hoda ulicom”, rekao je za NBC News, prenosi Index.