Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dermatologinja otkriva

Šest uzroka opadanja kose: Maslinovo ulje, ravnanje, pogrešno sušenje…

kosa opadanje
Ilustracija: Unsplash

Prirodni sastojci za njegu kose mogu dati izvrsne rezultate, ali Nathan kaže da ona nikada ne bi stavila maslinovo ulje na svoje vlasište

Stručnjaci kažu da neke uobičajene navike koje radimo kako bi njegovali kosu mogu predstavljati pretjerano opterećenje za vlasište, što dovodi do oštećenja, lomljenja i iritacije vlasišta.

Sušenje kose na zraku

Lako je naštetiti kosi sušilom za kosu posebno ako sušite kosu na pogrešnoj temperaturi. Međutim sušenje kose na zraku također može uzrokovati iznenađujuću količinu oštećenja kose, piše Best Life.

“Sušenje kose na zraku zapravo može kosu učiniti sklonijom lomljenju”, objašnjava Neera Nathan, dermatologinja.

Dodaje da sušenje kose na zraku može oštetiti kompleks stanične membrane vlasi. Najsigurniji način da osušite kosu, kaže ona, je sušiti je na najnižoj temperaturi držeći sušilo šest centimetara od kose.

Vezanje kose i jako stezanje gumice za kosu

Zatim, Nathan kaže da je odustala od vezanja kose nakon što se lično suočila s gubitkom kose.

“Ako svežete kosu i osjetite bol, to je znak oštećenja folikula dlake. Postoji nešto što se zove trakcijska alopecija na rubu kose, a može dovesti do trajnog, nepovratnog gubitka kose”, kaže ona.

Plivanje bez kape za plivanje

“Hlor je namijenjen za dezinfekciju, što može oduzeti vlažnost našoj kosi”, kaže ona.

Nathan dodaje da ako smočite kosu u hloriranom bazenu, trebali biste odmah nakon toga oprati kosu šamponom i regeneratorom. Također napominje da možete “pokušati na kosu staviti kokosovo ulje prije plivanja kako biste je zaštitili.”

    Prljava kosa

    “Ako duže od sedam dana ne operete kosu to može biti pogubno za vaše vlasište. Nakupljanje proizvoda i mrtvih stanica kože i ulja može dovesti do upale, stanjivanja ili gubitka kose.”

    Umjesto toga, predlaže da smanjite nanošenje šampona na korijen kose, tako ćete očistiti vlasište i zadržati vlagu na pramenovima kose.

      Maslinovo ulje

      Prirodni sastojci za njegu kose mogu dati izvrsne rezultate, ali Nathan kaže da ona nikada ne bi stavila maslinovo ulje na svoje vlasište, jer ono “stvara plodno tlo za gljivice, koje uzrokuju perut.”

      Umjesto toga, predlaže da isprobate ulje čajevca, ulje ružmarina ili kokosovo ulje.

        Brazilsko ravnanje kose

        Konačno, Nathan kaže da izbjegava brazilsko ravnanje kose, koje mnogi ljudi koriste kako bi njihova valovita ili kovrdžava kosa izgledala prirodno ravno.

        “Ne samo da može sadržavati formaldehid, poznati kancerogen, ta metoda može oštetiti folikule dlake i dovesti do ožiljaka, što može uzrokovati trajni gubitak kose”, objašnjava ona.