Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Belgijsko zdravstveno vijeće

Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti

vino zdravica
Foto: Unsplash

Svaka konzumacija alkohola povećava rizik od ozbiljnih bolesti, ali stanovništvo uglavnom nije svjesno ovih rizika, saopćilo je u utorak belgijsko Vrhovno zdravstveno vijeće, koje je dalo niz preporuka za smanjenje štete koju alkohol uzrokuje društvu, javila je Belga.

Prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija zaključila je da ne postoji siguran nivo konzumacije alkohola. Čak i lagana ili umjerena konzumacija povećava rizik od ozbiljnih bolesti.

Vrhovno zdravstveno vijeće napominje da ovi rizici nisu dobro poznati u Belgiji, dijelom zbog utjecaja industrije alkohola na politiku.

– Slogani koje industrija danas koristi ne naglašavaju dovoljno opasnosti konzumiranja alkohola, pa čak i stvaraju zabunu. Zbog sukoba interesa, Vijeće se zalaže da industriji nema mjesta u razvoju alkoholne politike – navodi se na utorak.

Udruženje belgijskih pivara ne slaže se s mjerama

Vrhovno zdravstveno vijeće zagovara potpunu zabranu marketinga i reklamiranja alkohola od 2018. godine, govoreći da je to najefikasniji način za smanjenje štete uzrokovane alkoholom.

Također želi podići starosnu granicu za sva alkoholna pića na 18 godina. U Belgiji je trenutno legalno piti pivo i vino od 16 godina. Trebalo bi uvesti i minimalnu cijenu po jedinici alkohola.

– To znači određivanje minimalne cijene po jedinici alkohola (10 grama etanola). Prodaja ispod ove cijene bila bi zabranjena – navodi Vijeće.

Udruženje belgijskih pivara ne slaže se s mjerama koje je predložilo Vrhovno zdravstveno vijeće, navodeći da je zabrana reklamiranja protivna jedinstvenoj raznolikosti belgijskih piva i da bi imala dalekosežne posljedice.

– Nove mjere su dalekosežne i ozbiljno ugrožavaju belgijsku kulturu piva koju je priznao Unesco – odgovorilo je udruženje u utorak.