Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tahera Rahman je prva TV reporterka sa hidžabom u SAD-u

20180809_2_31849007_36286048_Web

Tahera Rahman (27) prva je televizijska reporterka sa hidžabom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Radi na lokalnoj televiziji WHBF, koja ima svoje urede u Illinoisu i Iowi. Taherini roditelji su iz Indije i Pakistana, a ona je rođena u blizini Chicaga. Tokom razgovora dotakla se odrastanja u zemlji u kojoj se sve mijenja 11. septembra 2001. godine.

“I ja sam, kao i cijela muslimanska zajednica, bila u šoku 11. septembra. Muslimane su odjednom počeli gledati kao neprijatelje. Rođena sam u SAD-u, tu sam odrasla. Ali i naše komšije su bile sumnjičave prema nama. Tada sam odlučila da uradim nešto kako bi se promijenilo mišljenje o muslimanima”, ispričala je Rahman.

Novinarstvo je izabrala zbog, kako je kazala, mogućnosti da se ljudske priče ispričaju cijelom svijetu.

Uz podršku roditelja upisala je Odsjek žurnalistike na Univerzitetu Chicago Loyola. Tokom studija bilo je mnogo pitanja o tome da li je spremna skinuti hidžab kako bi se bavila poslom, koji je ostvarenje njenih snova.

Naravno, poručila je, odgovor je bio negativan. Mnogi su joj još tada govorili da će zbog hidžaba imati problem u pronalasku posla. I tako je i bilo. Rahman je poručila da je imala mnogo odbijenica za posao. Shvatila je da zbog hidžaba neće dobiti posao reportera ispred kamere.

Na WHBF-u je prvenstveno počela raditi kao reporter “iza kamere”. I nakon više od dvije godine nije izgubila nadu da će se jednog dana naći ispred kamere.

“Šefovi su odbili moja prva dva zahtjeva. Nakon toga sam im poslala mail u kojem sam ih pitala šta je potrebno da uradim da bi radila to što želim. Nakon toga sam nastavila da radim još više. Nakon toga sam uspjela da dobijem posao koji sam željela”, ispričala je Rahman.

Na ekranu se prvi put pojavila 8. februara. Prema njenim riječima, naišla je na pozitivne komentare iz cijelog svijeta.

“Otac sam dvije djevojčice i kršćanin sam. Želim Vas pozvati u moj dom u Des Moines da upoznate moju porodicu. Želim da Vas upoznaju moje djevojčice”, jedna je od poruka ljudi koji su joj pružili podršku u poslu.