Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tvrdnje naučnika

Tinejdžeri koji puše kanabis 11 puta skloniji psihičkim problemima

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kažu da je njihovo istraživanje prvo koje ukazuje na “povezanost korištenja kanabisa u tinejdžerskoj dobi i naknadnih dijagnoza psihotičnih poremećaja”

Jača marihuana koja je ljudima dostupna danas znači da među tinejdžerima koji je puše postoji 11 puta veća vjerovatnost da se kod njih razviju problemi povezani s mentalnim zdravljem u odnosu na one koji je ne koriste, rezultati su istraživanja objavljenog u časopisu Psychological Medicine.

“Povezanost između kanabisa i psihotičnih poremećaja mogla bi biti i jača nego što pokazuju prethodna istraživanja, koja su se uglavnom temeljila na starijim podacima kada je kanabis bio manje učinkovit nego danas”, rekli su istraživači, upozorivši da su tinejdžeri osobito osjetljivi na djelovanje kanabisa.

Podaci o 11.000 tinejdžera

Naučnici su pregledali ranije medicinske podatke sa Univerziteta u Torontu, Centra za ovisnosti i mentalno zdravlje i ICES-a, ranije poznatog kao Institut za kliničku evaluacijsku nauku.

Riječ je o podacima o 11.000 tinejdžera iz Ontarija, pri čemu su u obzir uzeti i podaci o njihovim hospitalizacijama, pozivima upućenim hitnim službama i informacije o ambulantnim posjetama liječnika mladim pacijentima.

Kažu da je njihovo istraživanje prvo koje ukazuje na “povezanost korištenja kanabisa u tinejdžerskoj dobi i naknadnih dijagnoza psihotičnih poremećaja”.

-Otkrili smo vrlo snažnu povezanost između korištenja kanabisa i rizika od razvoja psihotičnih poremećaja u adolescenciji. Iznenadili smo se jer nismo otkrili dokaze o takvoj povezanosti među ljudima u mlađoj odrasloj dobi, rekao je jedan od sudionika istraživanja André McDonald.

Naučnici pretpostavljaju da mozak tinejdžera u razvoju u današnje doba puno lošije reagira na ‘jointove’ koji su znatno jači u usporedbi s onima otprije nekoliko decenija.

-Prosječna jačina tetrahidrokanabinola (THC), glavne psihoaktivne komponente kanabisa porasla je s otprilike 1 posto u 1980. na 20 posto u 2018., rekli su istraživači.