Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medicinski univerzitet Beča

Tromboza izazvana vakcinom protiv korone može se spriječiti ako se rano krene s liječenjem

vakcina

Na Univerzitetskoj klinici za internu medicinu i Općoj bolnici u Beču, pacijent je uspješno liječen pod vodstvom stručnjaka za koagulaciju Paula Knöbla

Vrlo rijetke tromboze nakon cijepljenja protiv korone mogu se spriječiti brzom reakcijom, odnosno ranim liječenjem.

Medicinski univerzitet Beča (MedUni) saopštio je to u ponedjeljak, nakon uspješne terapije pacijenta koji je već imao nizak broj trombocita tipičan za nuspojavu i poremećaj koagulacije s niskom vrijednošću fibrinogena, piše austrijski Kleine Zeitung.

U tehničkom žargonu sindrom se naziva VITT (trombotička trombocitopenija izazvana cjepivom), tj. nedostatak krvnih pločica s trombozom uzrokovanom cijepljenjem.

Nuspojava vektorskih cjepiva najvjerovatnije je uzrokovana neispravnim imunološkim odgovorom koji uzrokuje stvaranje antitijela koja aktiviraju trombocite, što uzrokuje trombocitopeniju (nedostatak krvnih pločica) i trombozu. Stopa smrtnosti visoka je, od 40 do 50 posto, i zahtjeva hitno liječenje, naglasili su iz MedUni.

Na Univerzitetskoj klinici za internu medicinu i Općoj bolnici u Beču, pacijent je uspješno liječen pod vodstvom stručnjaka za koagulaciju Paula Knöbla.

Pacijent je došao u bolnicu s malim brojem trombocita i niskim nivoom fibrinogena. Fibrinogen je protein koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi.

Pacijentu su davane visoke doze intravenskih koncentrata imunoglobulina, kortizona i posebnih antikoagulantnih lijekova.
Koncentrati imunoglobulina sadrže antitijela koja mogu blokirati pogrešno usmjerenu imunološku reakciju. Uobičajeni heparinski pripravci za antikoagulaciju ne smiju se koristiti, jer oni mogu potaknuti ili pogoršati trombozu.