Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za javno zdravstvo

U BiH potvrđena tri slučaja velikog kašlja: Inkubacija traje od devet do deset dana

Svakom licu koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru imunizacije, u skladu sa uzrastom treba nadoknaditi vakcinu

Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja /pertusisa/, rečeno je u ovom institutu.

Institut je, od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, svim zdravstvenim ustanovama u RS poslao preporuke za postupanje.

Za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV) i koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj.

Svakom licu koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru imunizacije, u skladu sa uzrastom treba nadoknaditi vakcinu.

Bakterijska bolest

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

Bolest uzrokuje bakterija /Bordetella pertussis/, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Pertusis se prenosi kapljičnim putem.

Trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije.