Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za dobrobit učenika

U Sarajevu počela edukacija za program “Prevencija ovisnosti”

prevencija ovisnosti
Foto: Služba za protokol i press KS

Direktorica Salihović objasnila je da se ovim edukacijama osnažuju nastavnici, za dobrobit učenika.+

Posljednja edukacija za program „Prevencija ovisnosti“, koja je namijenjena vanjskim saradnicima Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo odabranim putem Javnog poziva, a s ciljem osiguranja visokih standarda kvalitete pri provedbi programskih aktivnosti kroz vannastavne i posebne programe, počela je jutros na Ilidži.

Institut je do sada uspješno organizirao cikluse edukacija za programe: „Prevencija nasilja“, „Kultura sjećanja“, „Ekologija“, „Poduzetništvo i finansijska pismenost“ i program „Ostani smiren“. Edukacije predvode renomirani edukatori i stručnjaci iz navedenih oblasti.

Učesnicima današnjeg skupa pozdravnim govorima obratili su se ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica te direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović.

-Institut je napravio cijeli set programa kojima nastojimo unaprijediti ukupni školski život, radeći na promoviranju kulture sjećanja, ekologije, finansijske pismenosti, prevencije nasilja, prevencije ovisnosti. To su programi kroz 32 različite aktivnosti koje smo ove godine odabrali. Nastojat ćemo da obogatimo školski život i da našim učenicima pomognemo da razviju kompetencije koje su im potrebne da budu otporni na sve ono što ih okružuje, da budu aktivni građani Bosne i Hercegovine, da daju svoj doprinos u izgradnji dobrog društva – navela je ministrica Hota-Muminović.

Ministar Katica izrazio je zahvalnost Ministarstvu za odgoj i obrazovanje i ostalim koji su uključeni u ovaj program što rade na prevenciji ovisnost, kojeg je i Ministarstvo unutrašnjih poslova također prepoznalo kao veliki problem u našem društvu.

-Vjerujem da ćemo multisektorski raditi po ovome pitanju. Po meni, to je jedan od najvećih patriotskih činova u kojima mi, kao rukovodioci naših organa, možemo sudjelovati. Ovaj način rada je takav koji nama u policiji omogućava da imamo manje posla. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je svojim programima za 10 puta smanjilo maloljetnički delinkvenciju na području KS, na što smo ponosni. Vjerujem da ćemo uz ovakve programe i sudjelovanje nas iz MUP-a, tu pojavu u našem društvu smanjiti na najmanju moguću mjeru – naveo je ministar Katica.

Direktorica Salihović objasnila je da se ovim edukacijama osnažuju nastavnici, za dobrobit učenika.

-Danas govorimo o prevenciji ovisnosti, gdje u saradnji s udruženjem NARKO-NE educiramo naše odabrane stručnjake, koji će prenijeti znanje u učionicama. Ove godine imamo 32 programa koji će se u učionicama i vrtićima implementirati na zadovoljstvo naše djece – kazala je direktorica Salihović , saopćila je Služba za protokol i press KS.