Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Zemaljskom muzeju

U subotu Ljetni OREA Art Market: Kreativnost, održivost i humanost na jednom mjestu

orea art market
Foto: Fena/ Arhiva

U svoje kalendare zabilježite 8. juni od 11 do 18 sati i uz dobru muziku, puno zabave za djecu i odrasle, ukusnu hranu i besplatna osvježenja, te brojne nagradne igre provedite narednu subotu na najbolji mogući način

Osmi OREA Art Market donosi ljeto u Botaničku baštu Zemaljskog muzeja u Sarajevu 8. juna predstavljajući ukupno 43 kreativca iz BiH, Srbije i Hrvatske. Pored ponude unikatnih kreacija i rukotvorina, OREA Art Market će ovaj put biti u znaku održivog poslovanja i ekološke odgovornosti, predstavljajući brendove opredjeljene ka očuvanju prirode, korištenju recikliranih materijala i organskoj proizvodnji.

-U svoje kalendare zabilježite 8. juni od 11 do 18 sati i uz dobru muziku, puno zabave za djecu i odrasle, ukusnu hranu i besplatna osvježenja, te brojne nagradne igre provedite narednu subotu na najbolji mogući način. Bilo da želite shoppingovati, družiti se s porodicom i/ili prijateljima, uživati u hladovini botaničke bašte, razgledati postavke muzeja ili plesati uz ritmove DJ-a, sve ćete to pronaći na jednom mjestu – ističu organizatori i podsjećaju kako je OREA Art Market jedinstveno mjesto za promociju i prodaju unikatnih bh. proizvoda te umrežavanje malih biznisa koji svojim poduzetničkim idejama doprinose jačanju kreativne industrije u BiH ali i sinonim dobre zabave za cijelu porodicu.

Više od 85 posto brendova na OREA platformi već primjenjuje neke od održivih praksi u svom poslovanju, a 82 posto primjenjuje ili uzima u obzir smanjenje otpada.

-Ovaj put fokus smo stavili na brendove koji to rade najuspješnije kako bismo motivisali i druge kroz našu ‘Verified kategoriju’ platformu samo za registrovane brendove i one koji primjenjuju održivo i odgovorno poslovanje a koju smo realizovali zahvaljujući Challenge to Change projektu koji finansira švedska Vlada. To su sve mali i srednji biznisi koji moraju biti efikasni i koristiti sve moguće načine da uštede novac i materijale – izjavila je Senita Slipac, jedna od osnivačica OREA platforme i dodajući kako će i sam predstojeći Art Market biti organiziran uz maksimalno smanjenje otpada i reciklirajući sve korištene materijale.

Centralni dio događaja su kreativci, ove godine njih 43 sa OREA platforme iz BiH, Hrvatske i Srbije. Od odjeće i obuće, torbi, nakita i modnih dodataka, do igračaka i drugih proizvoda – jedinstveni su proizvodi koje birate na još jednom OREA Art Marketu.

Kako bi cijela porodica uživala i ove godine tokom Art Marketa organizirani su i sadržaji za djecu. Za mališane je organizirana predstava u 12 sati te šest kreativnih radionica koje vode OREA izlagači.

Art Market je već tradicionalno mjesto susreta, zabave, odlične ponude i kupovine unikatnih ručnih radova, ali istovremeno i društveno odgovoran projekat na kojem se prikupljaju sredstva za podršku radu Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka. Tako će i ovaj put sav prihod od ulaznica kao i dio od prodaje rukotvorina, uz prihod od prodaje srećke Horoscop Lutrije BiH, biti doniran za potrebe Roditeljskih kuća u Sarajevu i Tuzli i Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka. U dosadašnjim aktivnostima u okviru OREA Art Marketa prikupljeno oko 50.000 KM.

Važnost jačanja kreativne industrije, malih obrtnika i održivog poslovanja u BiH ove su godine prepoznali brojni partneri, sponzori i prijatelji Art Marketa koji su već godinama podrška u organizaciji i promociji OREA Art Marketa, saopćili su organizatori.