Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

perzistentna hemikalija

Udruženja: Voda za piće u Evropi kontaminirana je trifluorsirćenom kiselinom

toplo vrijeme ljeto
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Zaključak analiza koje je proveo Centar za tehnologiju vode iz Karlsruhea je sljedeći: TFA je otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine i u 12 od 19 uzoraka mineralne ili izvorske vode

Trifluorsirćetna kiselina (TFA), vrlo perzistentna hemikalija, otkrivena je u velikom broju uzoraka evropske vode za piće, tvrde udruženja i pozivaju da se odrede strogi standardi kada je posrijedi kvaliteta ovog proizvoda, na koju utječe razgradnja takozvanih “vječnih hemikalija” iz nekih pesticida i rashladnih plinova.

Nakon studije iz maja o raširenom zagađenju rijeka i jezera trifluorsirćetnom kiselinom, Evropska mreža za djelovanje protiv pesticida (PAN Europe) i njene članice ovaj su put na raspolaganju imale uzorke pitke vode iz 11 zemalja članica EU. Zna se da hemikalije PFAS (vječne hemikalije) zauvijek ostaju u ljudskom organizmu.

PFAS su perfluorirane i polifluorirane alkilirane tvari koje čine više od 4700 hemikalija. Riječ je o grupi umjetnih hemikalija u širokoj upotrebi koje se tokom vremena nakupljaju u ljudskom organizmu i okolišu. Iznimno su postojane u okolišu i u organizmu te mogu prouzrokovati zdravstvene probleme poput oštećenja jetre, bolesti štitnjače, pretilosti, problema s plodnošću i raka.

TFA otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine

Zaključak analiza koje je proveo Centar za tehnologiju vode iz Karlsruhea je sljedeći: TFA je otkriven u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavine i u 12 od 19 uzoraka mineralne ili izvorske vode. Prosječna koncentracija TFA u pitkoj vodi iznosila je 740 nanograma po litri i 278 ng/L u flaširanoj vodi, što je niže od 1220 ng/L prosječno evidentiranih u uzorcima iz voda tekućica iz prethodno provedene studije.

Jesu li tolike koncentracije štetne za zdravlje?

Dosad je provedeno premalo studija. Neka udruženja ne slažu se s idejom nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje i okoliš, koji predlaže da se uvede standard koji će iznositi 2200 ng/L. Taj je prag već prekoračen u analiziranoj mineralnoj vodi i u uzorku vode za piće iz Austrije (4100 ng/L).

U Parizu je naprimjer analizirana voda iz česme sadržavala 2100 ng/L, a u Metzu je uočena koncentracija od 500 ng/L. No perzistentne se hemikalije i dalje nakupljaju u vodi. EU je donijela odluku da se od 2026. postavi granica od 500 ng/L za sve PFAS hemikalije, a nevladine organizacije traže da se na taj popis doda i TFA.

TFA toksičan za reprodukciju?

“Njemačka agencija zadužena za praćenje hemikalija nedavno je predložila da se TFA klasificira kao tvar toksična za reprodukciju”, stoji u izvještaju koje se poziva na studiju koju je proveo hemijski div Bayer. Njihovi pokusi na kunićima pokazali su razvoj “teških malformacija fetusa”.

Helmut Burtscher-Schaden, hemičar, aktivist i član nevladine organizacije Prijatelji Zemlje – Austrija smatra da su otkriveni nivoi TFA po trenutnim saznanjima još uvijek unutar sigurnih granica, no njihov unos povećava se na dnevnoj bazi, a “sigurnosna tampon-zona već je vrlo smanjena”. On kaže da ne smijemo zaboraviti ni da smo “otprije neopravdano izloženi ostalim PFAS hemikalijama”.

Udruženja pozivaju na što hitniju zabranu upotrebe PFAS pesticida i rashladnih plinova te generalno na ograničenu upotrebu “vječnih hemikalija”.