Život i zdravlje

Preliminarna studija

Vakcina J&J efikasna protiv omikrona

30/12/2021

Istraživanje, koje još nije recenzirano, sprovedeno je od 15. novembra do 20. decembra, kada je mutirana varijanta omikron porasla sa 82 na 98 posto slučajeva Covid-19 u zemlji

Preliminarna studija južnoafričke vlade objavljena u četvrtak pokazala je da je booster Johnson&Johnson protiv Covida bio 85 posto efikasan u sprječavanju hospitalizacije iz varijante omikron, nalaz koji pomaže oživljavanju reputacije vakcine.

Južnoafričko vijeće za medicinska istraživanja uporedilo je 69.000 zdravstvenih radnika koji su primili dvije doze vakcine, zasnovane na tehnologiji virusnih vektora, s grupom ljudi koji nisu vakcinisani, javlja AFP.

Istraživanje, koje još nije recenzirano, sprovedeno je od 15. novembra do 20. decembra, kada je mutirana varijanta omikron porasla sa 82 na 98 posto slučajeva Covid-19 u zemlji.

Kada je dopunska vakcina data šest do devet mjeseci nakon prve doze, efikasnost vakcine protiv hospitalizacije se vremenom povećavala, sa 63 posto nakon 0-13 dana na 85 posto jedan do dva mjeseca nakon primanja booster doze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.