Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evopska sedmica imunizacije

Vakcinacija je investicija u budućnost djece: “Ovi podaci nas trebaju zabrinuti”

evropska sedmica imunizacije
Foto: Fena

Musa je rekao da je MRP vakcinu primilo 52 posto djece do druge godine, a to su podaci, koji nas, kako je rekao, trebaju zabrinuti

U okviru Evropske sedmice imunizacije, koja se ove godine obilježava pod sloganom “Velika nadoknada vakcinacije”, u Sarajevu je organizirana konferencija na kojoj su učesnici govorili o redovnoj imunizaciji kao javno zdravstvenom izazovu i prioritetu, te značaju komunikacije u promociji redovne imunizacije – naučenim lekcijama.

Po mišljenju pomoćnika ministra za javno zdravlje FBiH Gorana Čerkeza, Evropska sedmica imunizacije dobar je trenutak za Federalno ministarstvo zdravstva da se skrene pažnja na važnost imunizacije – kao najvećeg izuma u historiji medicine, možda ponekad i žrtva svoje uspješnosti, jer smo, kako je rekao, zaboravili kako izgledaju bolesti koje su spriječene zahvaljujući vakcini.

Naveo je da u cijeloj Evropi broj imuniziranih pacijenata opada, posebno od redovne vakcinacije i to je sigurno jedan od velikih izazova i za Federalno ministarstvo zdravstva i prioritet koji će u sklopu javno zdravstvenih aktivnosti i planova, provoditi u naredne četiri godine.

-Plan podrazumijeva značajno osnaživanje zdravstvenog sistema i podizanje odgovornosti svih aktera, kao i pojačani monitoring nad cjelokupnim procesom imunizacije. Ne možemo uvijek govoriti o antivakcinalnim lobijima kao uzroku slabe vakcinacije, moramo naći i probleme koji se nalaze unutar zdravstvenog sistema i moramo ih rješavati sistemski, planski – rekao je Čerkez.

Stoga su danas već dogovorili prve aktivnosti a to je izrada četverogodišnjeg plana gdje će sa Zavodom za javno zdravlje, kao najodgovornijom institucijom u tim procesima, provoditi edukaciju.

Da je to neophodno potvrdio je Sanjin Musa iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH koji je naveo podatak da je procenat djece koja su primila tri doze petovalentne vakcine, djeca do godinu dana starosti, za proteklu godinu iznosio 70 posto, a ciljne vrijednosti su 95 posto.

Drugi indikator koji je Musa prijavio je da je MRP vakcinu primilo 52 posto djece do druge godine, a to su podaci, koji nas, kako je rekao, trebaju zabrinuti.

Istakao je važnost nadoknadne vakcinacije kako bi izbjegli dalje negativne učinke pandemije, “na taj način što ćemo imati sada prijeteće epidemije vakcinom preventabilne bolesti”.

-Kada dođe do poremećaja u programu, prva bolest koja se detektira jesu morbili. Vidimo da se u regionu detektiraju epidemije morbila, na sreću lokalno. Svim aktivnostima želimo podići svijest o važnosti imunizacije, educirati ciljne skupine, potaknuti roditelje i zdravstvene radnike da provjere koje su propuštene doze, kako bi zaštiti zdravlje djece – naglasio je Musa.

U tom smislu su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Siddartha Datta, regionalna savjetnica za imunizaciju UNICEF-a Svetlana Stefanet i šef Sekcije EU Delegacije u BiH Cianluka Vannini kazali da udruženim snagama pomažu naporima vlasti u BiH da pruže sve benefite vakcinacije svojim građanima, jer je, kako su naglasili, vakcinacija zajednička dužnost vlasti i građana,
Pandemija Covid, kako je rečeno, unazadila je proces imunizacije.

U Evropi i centralnoj Aziji oko milion djece zbog pandemije Covid-19 nije dobilo nikakvu vakcinu ili su djelimično vakcinisani, te su pod rizikom zaraze neke od bolesti.

-Zato smo ove godine pokrenuli veliku kampanju nadoknađivanja vakcinacije kako bi bili sigurni da sva djeca budu vakcinisana. Moja poruka roditeljima je: vakcinišite svoju djecu i smatrajte vakcinaciju investicijom u zdravlje, napredak i budućnost vaše djece – poručila je Stefanet.

Evropska unija je podržala BiH, kako je Vannini podsjetio, ne samo nabavkom vakcina, njih više od dva miliona, nego i nabavkom opreme za zdravstvene ustanove – za održavanje hladnog lanca, transport i čuvanje vakcina.

-EU će nastaviti da podržava zdravstveni sektor BiH, posebno primarnu zdravstvenu zaštitu jer smo svjesni koliko je to važno, a naš veliki cilj je nadoknaditi propuštenu vakcinaciju, ali i nastaviti sa rutinskom vakcinacijom djece u mjeri kako smo imali prije pandemije čak i bolje ukoliko je moguće – poručio je Vannini.

Učesnici današnje konferencije Evropske sedmice imunizacije kojom se podržava kampanja promocije vakcinacije, pozvali su roditelje, zdravstvene radnike, medije, da rade na edukaciji, podizanju svijesti o vakcinaciji te tako daju doprinos boljoj imunizaciji djece koja su budućnost ne samo BiH, nego i čovječanstva.