Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija

Virus se brzo širi: WHO podržava nošenje maski na dugim letovima

ismail-mohamed-sovile-vvd8f02y5_c-unsplash

Ostaje nejasno da li će XBB.1.5 izazvati talas infekcija širom svijeta. Trenutne vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci

Zemlje bi trebalo da razmotre preporuku putnicima da nose maske na dugim letovima kako bi se suprotstavile najnovijoj Omicron podvarijanti COVID-19 s obzirom na njegovo brzo širenje u Sjedinjenim Državama, rekli su zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije u utorak.

U Evropi se podvarijanta XBB.1.5 otkriva u malom, ali sve većem broju, rekli su zvaničnici WHO/Evrope na brifingu za novinare.

Putnicima bi trebalo preporučiti da nose maske u okruženjima visokog rizika kao što su letovi na dugim razdaljinama, rekla je viša službenica WHO-a za hitne slučajeve za Evropu Catherine Smallwood, dodajući da bi “ovo trebala biti preporuka putnicima koji stižu s bilo kojeg mjesta gdje je široko rasprostranjen COVID-19”.

Podvarijanta XBB.1.5 – najprenosivija Omicron podvarijanta koja je do sada otkrivena – činila je 27,6 posto slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama u sedmici koja završava 7. januara, rekli su američki zdravstveni zvaničnici.

Ostaje nejasno da li će XBB.1.5 izazvati talas infekcija širom svijeta. Trenutne vakcine i dalje štite od teških simptoma, hospitalizacije i smrti, kažu stručnjaci.

– Zemlje treba da pogledaju bazu dokaza za testiranje prije polaska – napomenuo je Smallwood, dodajući da je ključno ne biti “zaslijepljen” isključivim fokusom na jedno određeno geografsko područje.

Ako se razmotre mjere putovanja, rekla je, “naše mišljenje je da mjere putovanja treba provoditi na nediskriminatoran način”.

To ne znači da agencija u ovoj fazi preporučuje testiranje putnika koji dolaze iz Sjedinjenih Država, dodala je.