Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koristan savjet

Volite jesti hljeb, ali ne želite se udebljati? Isprobajte vrlo jednostavan trik

hljeb pekara
Foto: Pixabay

Uz jedan trik možete prepoloviti broj kalorija koje unosite hljebom

Kada je u pitanju mršanje, mnoge dijete savjetuju izbjegavanje hljeba. Ako ste među onima koji se teško odriču kruha, razveselit će vas činjenica da ga je moguće ne izbaciti ga iz prehrane, čak i ako želite smršati.

Uz jedan trik, objašnjen u nastavku, možete prepoloviti broj kalorija koje unosite kruhom.

Tajni trik je da hljeb samo stavite u zamrzivač nakon što ga kupite ili ispečete, jer efekat hlađenja i smrzavanja pretvara škrob u otporni škrob. Možda zvuči čudno, ali ovim potezom tijelo apsorbira mnogo manje kalorija kada jedete kruh.

Otporni škrob, međutim, ima druga korisnija svojstva povezana s činjenicom da stvara hranu za crijevne bakterije.

To je jedan od razloga zašto nutricionist dr. Michael Mosley svoj hljeb voli držati u zamrzivaču te ga otopiti i koristiti po potrebi.

“Otporan škrob znači da tijelo apsorbira manje kalorija i stoga ih je više dostupno crijevnom mikrobiomu (crijevnim bakterijama), što dobrim bakterijama daje nešto čime se hrane i uz pomoć čega se mogu razmnožavati”, prenosi Zadovoljna.rs.

Bijeli hljeb inače je poznat po visokom glikemijskom indeksu zbog kojeg nivo šećera u krvi prebrzo raste. Ako ga zamrznete, stvara se veći udio rezistentnog škroba, što znači da se jednom smrznuti hljeb sporije probavlja u tijelu i posljedično ne uzrokuje nagli i ekstremni porast šećera u krvi, kao što se događa sa svježim hljebom. Ova vrsta postupka također smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Poput zamrzavanja, tostiranje hljeba prije jela mijenja molekule škroba, koje zauzvrat bolje djeluju na probavu i manje je vjerovatno da će uzrokovati skokove šećera u krvi.

To je potvrdila i studija Univerziteta Oxford Brookes iz 2008. godine, koja je pokazala da tostirani hljeb uzrokuje 25 posto niži odgovor šećera u krvi u usporedbi s svježim hljebom.