Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova klinička slika

Vratila se korona: Zaboravite na stare simptome, ovo su novi

spavanje san bolest
Ilustracija: Unsplash

Ljekari su uočili da je veliki broj pacijenata s covidom-19 koji se pojave u hitnoj pomoći mlađe dobi i obično imaju blage simptome, uključujući kašalj, curenje iz nosa, bolno grlo, groznicu i zimicu. Većina njih oporavi se kod kuće uz simptomatsku njegu

S porastom broja slučajeva covida-19 ljekari širom svijeta suočavaju se s novim izazovima u dijagnosticiranju bolesti. Simptomi koji su nekoć bili karakteristični postaju rijetki, a nova klinička slika obuhvaća blagu bolest koncentriranu u gornjim dišnim putevima.

Iako su suhi kašalj i gubitak čula okusa ili mirisa nekoć bili uobičajeni znakovi covida-19, sada ljekari primjećuju drugačiju kliničku sliku. Grlobolja obično prva dolazi, a zatim slijedi začepljenje nosa. Dr. Erick Eiting iz Mount Sinai Downtowna u New Yorku opisuje da su simptomi češće povezani s prehladom ili alergijama, uključujući začepljenje nosa, kihanje i blagu upalu grla, piše NBC News, prenosi N1.

Studija Zoe COVID Symptom Study iz Ujedinjenog Kraljevstva također je dokumentirala ovu promjenu u simptomima. Nakon što je omikron varijanta postala dominantna, grlobolja je postala češća, dok je gubitak njuha postao manje raširen. Također, stopa prijema u bolnicu opala je u usporedbi s prethodnim razdobljima.

Ljekari opisuju novi obrazac simptoma covida-19 koji uključuje bol u grlu, glavobolju, umor, bolove u mišićima, vrućicu, zimicu i “kapanje” nosa koje može dovesti do kašlja. Iako kašalj nije primarni simptom, neki pacijenti ga doživljavaju. Umor i bolovi u mišićima traju obično nekoliko dana, dok nos može biti začepljen sedmicama.

Gubitak čula okusa ili mirisa sada je rjeđi simptom i javlja se samo kod manjeg broja pacijenata. U usporedbi s ranim danima pandemije, kada je ovaj simptom bio izražen kod većine zaraženih, sada je prisutan kod samo 10-20 posto pacijenata.

Osim toga, proljev, koji je ranije bio čest simptom, sada se rjeđe pojavljuje. Većina pacijenata se oporavlja bez potrebe za antivirusnim lijekovima.

Ljekari su uočili da je veliki broj pacijenata s covidom-19 koji se pojave u hitnoj pomoći mlađe dobi i obično imaju blage simptome, uključujući kašalj, curenje iz nosa, bolno grlo, groznicu i zimicu. Većina njih oporavi se kod kuće uz simptomatsku njegu.

Ovi promijenjeni simptomi mogu se pripisati visokim razinama imuniteta u populaciji, izazvanim cijepljenjem i prethodnim infekcijama. Dr. Dan Barouch iz medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu ističe da je ozbiljnost covida-19 sada niža nego prije godinu ili dvije, zbog viših imunoloških odgovora.

Iako novi simptomi covida-19 izgledaju blaže, liječnici upozoravaju da ljudi ne bi smjeli ignorirati trenutni porast infekcija. Dugotrajni covid također se i dalje javlja, sa simptomima kao što su ubrzani otkucaji srca i netolerancija na vježbanje. Stoga, i dalje je važno poduzimati mjere opreza kako biste se zaštitili od virusa.