Život i zdravlje

Bočac

Vrbas promijenio boju, stručnjaci objasnili zašto

16/07/2020

Ovakva situacija desila se i u maju ove godine

Promjena boje Vrbasa na području Bočca najvjerovatnije je posljedica prirodne pojave usljed “cvjetanja algi” – tvrde iz banjalučke Gradske uprave.

Vodna inspekcija Grada Banje Luke potvrdila je da zajedno sa tehnolozima banjalučkog “Vodovoda“, od jutros uzima uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakumulacije Bočac, nakon što je primjećena promjena boje vode.

– Uzorci će biti obrađeni u internoj laboratoriji ‘Vodovoda’, kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ, mada se već sada može reći da ova dešavanja ne bi trebala imati uticaja na kvalitet vode u Vrbasu jer se najvjerovatanije radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se na akumulaciji događa posljednjih nekoliko godina – ističu Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Ovakva situacija desila se i u maju ove godine, kada je laboratorijskim nalazima potvrđeno da su tadašnje promjene u akumulaciji Bočac prouzrokovane “cvjetanjem algi“.

Stručnjaci kažu kako “cvjetanje algi“ nastaje zbog niskog vodostaja i naglog porasta temperature vazduha.

I u “Vodovodu“ uvjeravaju da je riječ o bezopasnoj prirodnoj pojavi, koja ne može uticati na kvalitet vode iz gradskog vodovoda.

-Bez obzira na to, Vodna inspekcija, zajedno sa ‘Vodovodom’, predostrožnosti radi, pojačala je kontrolu kvaliteta vode, pogotovo kad je riječ o biološki analizama – ističu u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.