Znaju ih skoro svi: Ove tužne pjesme skrivaju istinite priče

indexi

Tekstopisci inspiraciju često pronalaze i u stvarnom životu – a ove su istinite pjesme bile pravi hitovi.

Indexi: Bacila je sve niz rijeku

Ova slavna balada govori o velikoj ljubavi frontmena Davorina Popovića javnosti nepoznate djevojke iz Sarajeva. Njihova je ljubavna veza bila ozbiljna, no dogodilo se dijete koje nisu planirali. Djevojka je tada navodno pobacila i nestala iz njegovog života.

Navodno je decenijama poslije Popović uočio tu djevojku među publikom na koncertu u Švedskoj, prekinuo je sa svirkom te je uzaludno tražio. Autor muzike pjesme je Fadil Redžić, a stihova Kemal Monteno.

Prljavo kazalište: Tu noć kad si se udavala 

Prena priči, Jasenko Houra iz slavnog benda imao je djevojku koju je jako volio. Budući da je morao ići odslužiti vojni rok, pitao ju je hoće li mu biti vjerna te ga čekati, na što je ona pozitivno odgovorila.

Ali, nakon što se vratio, njegova ga draga nije čekala, već je spremala svadbu, ali s drugim.

Prljavo kazalište: Ruža Hrvatska 

Nisu samo djevojke i žene bile inspiracija tužnim pjesmama. Jasenko Houra je pjesmu “Mojoj majci” (“Ruža hrvatska“), koju pjeva Prljavo kazalište, posvetio svojoj mami Ruži nakon smrti.

https://www.youtube.com/watch?v=Xu7D5y4pWTk

Iako su postojale spekulacije da je pjesmu čiji stihovi glase “zadnja ruža hrvatska” posvetio političarki Savki Dapčević-Kučar, Houra je izjavio:

“Ja sam puno pričao o Ruži, i o tome kako je nastala pjesma, i o tome svemu zajedno i to je pjesma za moju mater pokojnu. Za mene je ona nešto više u životu i naprosto neka tako i ostane”.

Miroslav Škoro: Majko jedina

Poznati pjevač napisao je jednu od svojih najtužijih pjesama i posvetio je upravo svojoj teško bolesnoj majci sa stihovima s kojima se oprašta od nje.

– Te 1998. gledao sam prazno mjesto u dvorani na kojem je trebala sjediti moja mama i borio se sa suzama. Umrla je dva mjeseca prije koncerta – potreseno govori pjevač.

Dodaje da se tada okrenuo prema svojim tamburašima i tražio pomoć. Svi su gledali u pod. Svirali su, dodaje, s teškom mukom.

Ksenija Erker: Proljeće je otpočelo s kišom

Dok je upoznala Hrvoja Hegedušića, on je već bio u braku, no među njima se rodila velika ljubav. Upustili su se u ljubavnu vezu, a Ksenija nije željela biti “druga žena” te mu je dala ultimatum – ili će okončati brak ili među njima više neće ništa biti.

Budući da Hrvoje nije pokrenuo razvod, mlada je Ksenija odlučila ići na turneju u Sovjetski savez, a prije odlaska na put, slomljena od tuge, pokucala je na vrata Arsena Dedića da joj uglazbi tekst pjesme Željka Sabola “Proljeće je otpočelo s kišom”.

Ta je pjesma opjevala njihovu vezu i ono što je smatrala da će biti njihovim ljubavnim završetkom.

Boris Novković: Tamara

“Tko mi tebe uze Tamara” – bio je vapaj pjevača Borisa Novkovića, koji nije konretno patio za Tamarom, ali je suosjećao s boli prijatelja koji je volio Tamaru. Njihova se veza prekinula i on je neizmjerno patio za njom.

Prema riječima samog pjevača, prava se Tamara prepoznala u pjesmi te je nedugo nakon njenog izdavanja na telefonskoj sekretarici čuo njenu poruku u kojoj mu je zahvalila što joj je posvetio pjesmu.

Zdravko Čolić: Ona spava

Ova pjesma navodno opisuje tragediju koja se dogodila 1974, kad se djevojka Milica Kostić bacila s 11 kata nebodera kako bi pobjegla od pet nasilnika koji su je htjeli silovati. Tamo ju je jedan poznanik doveo na prevaru, kako bi navodno pozvala njegovu djevojku koja ima stroge roditelje da izađe van, činivši mu tako uslugu.

Nakon što je shvatila da nema djevojke i koje su im namjere, preklinjala ih je da je ne diraju apelirajući im na savjest.

Nisu željeli odustati i bacanje kroz prozor joj se učinilo kao jedina opcija – kako bi obranila svoju čast. Tekst je djelo Crnogorca Velizara Šofranca, a nakon te velike tragedije, tamo su organizirane i demonstracije te je cijeli slučaj šokirao tadašnju jugoslavensku javnost.