Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zubomobil za djecu BiH

Objava_1

Projekat „Zubomobil“, koji je kompanija Orbit“ po prvi put pokrenula u 2015. godini, kada se – od svakog prodanog paketića Orbit žvaka – izdvajao iznos za opremanje mobilne stomatološke stanice.

Na svom putovanju, „Zubomobil je posjetio 31 grad, 53 predškolske i osnovnoškolske ustanove. Tokom trajanja projekta, od septembra do novembra 2015. godine, pregledano je ukupno 7000 djece uzrasta od 4 do 14 godina.

Obzirom da su podaci, čije je prikupljanje bio jedan od osnovnih motiva za pokretanje cijelog projekta, poražavajući – naime tek svako 4. dijete nema kariozne lezije – Orbit je odlučio, uz podršku Komore doktora stomatologije RS-a, Ministarstva zdravstva RS-a i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, ponoviti aktivnost i u 2016. godini.

Očito je da su nužni brži pomaci u slici ukupnog oralnog zdravlja, naročito kod djece predškolske i školske dobi.

Upravo u toj osjetljivoj skupini Orbit je, prethodno konsultirajući stručnjake, pažljivo posmatrajući oralne navike djece i imajući u vidu ukupnu kliničku sliku, u aprilu 2016. godine pokrenuo sveobuhvatnu kampanju.

Misija kampanje „Orbit poklanja osmijeh“ je da osnovnoškolce u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu, oslobodi od straha od stomatologa i, uz zabavno-edukativni sadržaj, upozna sa važnošću oralne higijene i redovitih, preventivnih posjeta stomatologu.

Orbit je po uzoru na prošlogodišnju uspješnu kampanju, tokom aprila i maja 2016. godine, od svakog kupljenog paketića žvaka odvajao 2 feninga za opremanje „Zubomobila“ i osiguravanje pregleda i edukacije za 10.000 mališana u cijeloj BiH na jesen.