Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvijeri od ljudi pregazili medvjeda kamionom i sve snimili

medvjed

Viralni snimak na kojoj grupa muškaraca u ruskom Sibiru namjerno nasmrt gazi mrkog medvjeda offroad kamionom, izazvala je zgražanje, ali i rezultirala kriminalnom istragom.

Video, koji je objavljen na Youtubeu, kategoriziran je, vjerovali ili ne, kao “zabava”.

Na snimku se vidi kako nesretni medvjed uzalud pokušava pobjeći od kamiona kroz duboki snijeg. U isto vrijeme, snimatelj ili druga osoba iz grupe ushićeno viče “Zgazi ga!”.

Kamion kakav se vidi u snimci obično koriste ruski rudarski i naftni radnici, javlja Guardian.

Nakon što ga pregaze, vozač kamiona ide u rikverc, otkrivajući još uvijek živu, ali smrtno ranjenu životinju. Muškarac se penje na haubu kamiona kako bi napravio što bolju fotografiju svog zvjerstva. No već u sljedećem kadru, jasno je da je medvjed mrtav.

Ruski istražitelji iz regije Jakutija, u kojoj se ovo zvjerstvo dogodilo, objavili su da su otvorili kriminalnu istragu. Počinitelji bi mogli dobiti do godinu dana zatvora ako budu osuđeni zbog okrutnosti prema životinjama, prenosi ruska agencija TASS.

“Zasad smo utvrdili da video prikazuje lokalne stanovnike (Jakutije). Tražit ćemo najozbiljniju kaznu za ove ništarije. Ovakvi zločini trebaju biti kažnjeni stvarnim zatvorskim kaznama!”, napisao je ruski ministar okoliša u objavi na Facebooku.

Ovo je već drugi incident u nešto više od godinu dana u kojem je snimka okrutnog ubistva medvjeda u Rusiji završila na internetu.

U prošlogodišnjoj, još jezivijoj snimci, radnici na arktičkom otoku Wrangel navodno su prevarom natjerali medvjeda da pojede eksploziv koji je potom detoniran u želucu životinje. Snimak je naknadno izbrisan s Youtubea.