Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Adidas raskida milionski ugovor zbog dopinga

adidas iaaf

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas odlučio je raskinuti ugovor s Međunarodnom atletskom federacijom (IAAF), četiri godine prije njegovog isteka, zbog korupcijskog i doping skandala u kojem se našao IAAF.

Adidas koji je najveći sponzor IAAF-a s višegodišnjim ugovorom vrijednim nekoliko desetina miliona eura nije htio ni demantovati ni potvrditi ovu informaciju koju je objavio BBC.

“Adidas je protiv dopinga u bilo kom obliku. Zato smo u bliskom kontaktu s IAAF-om kako bismo saznali više o procesu reformi”, izjavio je glasnogovornik Adidasa.

S druge strane, i IAAF je u svom saopćenju objavio da je u “bliskom kontaktu sa svim sponzorima i partnerima dok ulazi u proces reformi” .

Sponzorski ugovor između Adidasa i IAAF-a u trajanju od 11 godina vrijedan oko 33 miliona dolara (oko 31 milion eura), potpisan je 2008., a ističe 2019. No, BBC tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore da je iznos ugovora puno viši te da samo za jednu godinu iznosi osam miiliona dolara (oko 7,4 miliona eura). Na temelju tih brojki, procjenjuje se da bi gubitak IAAF-a iznosio 30 miliona dolara (oko 27,8 miliona eura) za četiri sljedeće godine.

Prema BBC-ju ova zadnja otkrića proizašla iz izvještaja Svjetske antidoping agencije (WADA) o dopingu raširenom u ruskoj atletitici i korupciji unutar IAAF-a, navela su Adidas da prošle sedmice upozori Federaciju o namjeri da raskine ugovor jer smatra da to sve predstavlja njegove kršenje. Bivši predsjednik IAAF-a Lamine Diack pod istragom je od početka novembra prošle godine zbog pasivne korupcije. Njega se sumnjiči da je zatvarao oči pred slučajevima dopinga, posebno ruskih atletičara u zamjenu za novac.

Pritisak najvećih sponzora prošle je godine pokreuo tektonske promjene u vrhu Svjetske nogometne federacije (FIFA), pa se isto tako velike promjene mogu očekivati i u svijetu atletike. Adidas je također tražio promjene u FIFA-i, ali do danas je ostao njen najstariji komercijalni partner.