Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski kišobran

Crvena zvezda i sankcionisani ruski Zenit u Beogradu na istoj adresi

navijaci crvena zvezde – pixsell

Veliki fan kluba je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rođen u Sankt Peterburgu, gradu iz kojeg je i Zenit

Ruski fudbalski klub Zenit registrovao je krajem jula predstavništvo u Srbiji na adresi beogradskog fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Klub iz Sankt Peterburga je, kao i sva druga sportska društva iz Rusije, pod sankcijama nakon što je Kremlj pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu prije više od pet mjeseci.

Podaci Agencije za privredne registre Srbije pokazuju da je Fudbalski klub Zenit upisan kao predstavništvo stranog pravnog lica, na adresi Ljutice Bogdana 1a, na kojoj se nalazi stadion Fudbalskog kluba Crvena zvezda iz Beograda.

Crvena zvezda je jedan od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, u vlasništvu države.

U okviru stadiona postoji mnoštvo lokala i poslovnih objekata. Među njima je od nedavno predstavništvo Zenita, koje je ujedno jedina filijala stranog kluba. Predstavništvo je registrovano 28. jula 2022. godine.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da ogranak Zenita u Srbiji do sada nije registrovao bankovni račun.

Kao zastupnik se vodi ruski državljanin Petr Zaščerinski. Prema podacima na internetu, Zaščerinski je direktor za ekonomiju i informacione tehnologije u FK Zenit.

Taj klub je aprila 2021. saopštio da je Zaščerinski imenovan za člana finansijskog komiteta Ruskog fudbalskog saveza, glavne fudbalske organizacije u Ruskoj Federaciji.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je od FK Zenit zatražio komentar o odluci da otvori predstavništvo u Beogradu, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao.

Komentar je izostao i iz FK Crvena zvezda, Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Navijač Putin

Klub Zenit se takmiči u ruskoj Premijer Ligi, najvišem rangu državnog takmičenja u toj zemlji.

Ovaj klub je više puta osvojio rusko prvenstvo, a svoj prvi Kup UEFA i prvu međunarodnu titulu osvojio je 2008.

Veliki fan kluba je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je rođen u Sankt Peterburgu, gradu iz kojeg je i Zenit.

Kao navijač Zenita prisustvovao je utakmici tog kluba sa Crvenom zvezdom 23. marta 2011. godine u Beogradu. U to vreme Putin je bio premijer Rusije.

Društvo mu je u loži na stadionu Marakana pravio tadašnji predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, iz vremena kada je vlast u Srbiji predvodila Demokratska stranka.

Bliske veze srpskog državnog vrha sa Putinom nastavljene su i nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića 2012. godine.