Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE

Kurti: Kremlj želi iskoristiti Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana

Albin Kurti – pixsell

Prema njegovim riječima, barikade koje su postavljene na sjevernim putevima, bile su postavljene tako da se moglo pucati na vozila i lica koja prolaze tim područjem. Vrlo lako je sve moglo eskalirati u oražani sukob, tvrdi Kurti

U opštinama na sjeveru Kosova je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob “zbog straha koji je unio Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu”. Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin (Albin) Kurti.

Prema njegovim riječima, barikade koje su postavljene na sjevernim putevima, suprotno primjeni Odluke o registarskim tablicama i ulaznim ispravama za državljane Srbije, bile su postavljene tako da se moglo pucati na vozila i lica koja prolaze tim područjem.

Kurti je rekao da neće razgovarati o odlukama o registarskim tablicama i ulaznim dokumentima na sastanku koji će imati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. avgusta u Briselu. Kako je kazao, da bi se izbjegle tenzije od 31. jula, prvog septembra međunarodni faktori “moraju da odbiju Beograd u njegovom destruktivnom pristupu Kosovu”.

Premijer Kosova je stavio do znanja da postoje sumnje o infiltracijama iz Rusije jer, prema njegovim riječima, Kremlj želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a posebno za napad na Kosovo.

Kada je riječ o sporazumu o Zajednici opština sa srpskom većinom, on je rekao da su neophodne organizacije koje objedinjuju opštine sa određenim geografskim ili ekonomskim obilježima, ali ne i one po nacionalnoj pripadnosti.

RSE: Tokom vikenda je uhapšena ruska državljanka koja je potom proglašena nepoželjnom. Da li se zna više o njenim ciljevima na Kosovu?

Kurti: Bez sumnje da njeni ciljevi nisu bili dobri, a to su konstatovali i oni koji su je intervjuisali. Radi se o jednoj osobi koja je dobro poznata u istočnoj Evropi po njenom destruktivnom djelovanju, uvijek u funkciji zvaničnog Kremlja. Nije slučajno da je pokušala da uđe na Kosovo preko graničnog prelaza na sjeveru Kosova – dakle, bila je u Srbiji, gdjhe je i dobro dočekana, i odatle je pokušala da uđe na Kosovo. Naši organi su je zaustavili, a potom i protjerali. Nije čudno što ona dolazi iz Srbije, budući da Rusija želi da iskoristi Srbiju kao platformu za destabilizaciju Balkana, a da posebno napadne Kosovo…

Svi znamo da u Srbiji postoji regionalna baza Sputnika, u Beogradu konkretno, i tamo, unutar Ministarstva odbrane, nalazi se i kancelarija ruskog Ministarstva odbrane, dok 160 km od ovog mjesta gdje vodimo ovaj intervju, u Nišu, je takozvani ruski Humanitarni centar sa mnogim ruskim agentima i zvaničnicima koji zajedno sa tamošnjim Srbima imaju za cilj kako da destabilizuju Kosovo, kako da ugroze mir i demokratiju, kako da rizikuju kosovsku sigurnost, i ne samo to. Prema tome, djelovanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske Obaveštajne Agencije bilo je hitno, tačno i profesionalno.

RSE: Pomenuli ste naoružane grupe koje su bile spremne da pucaju na masu. Da li je postojao rizik da te noći situacija preraste u oružani sukob na sjeveru?

Kurti: Rizik je postojao zbog straha koji je unio Beograd i zbog planova napravljenih u Raškoj i Beogradu. Dakle, sastanci u Beogradu i Raškoj su mjesta i događaji na kojima su se planirale tenzije na Kosovu. Bez sumnje da rizik postoji, ali činimo sve kako bi ga umanjili.


Cijeli intervju možete pročitati na stranicama RSE.