Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

107. vječiti derbi: S remijem sve otvoreno, s porazom “mrka kapa”

sarajevo-zeljo-derbi2

Derbi 26. kola nogometne BH Telecom Premijer lige Sarajevo – Željezničar biće odigran danas u 17. 00 sati na stadionu “Asim Ferhatović”.

U 106 prvenstvenih mečeva Sarajeva i Željezničara, skor je izjednačen – 31 pobjeda na obje strane, uz 44 remija.

Meč gradskih rivala izazvao je veliki interes javnosti, s obzirom da bi mogao da odluči koja će ekipa izboriti plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope. Sarajevo u posljednjih pet utakmica u BHT PL BiH ima četiri pobjede i jedan remi, dok Plavi sa Grbavice u proljetnom dijelu sezone znaju samo za pobjede, jedini su tim u ligi koji je ovog proljeća savladao sve svoje rivale i kod kuće i u gostima.

Sarajevo je trenutno treće na tabeli sa dva boda prednosti nad Željezničarom, koji bi u slučaju poraza, znatno umanjio šanse da izbori plasman u Evropu.

Osim duela na Koševu, od 20 sati na Pecari igraju Široki i Slavija. Za oba tima izuzetno važan meč, Široki traži put u Evropu, a Slavija spašava goli premijerligaški život.

Tablice vam donosi SofaScore – rezultati uživo

Željezničar i Sarajevo su se prvi put sastali u Kupu nekadašnje Jugoslavije 12. augusta 1954. godine na Koševu, a slavio je domaći tim 5:2. Prvi prvenstveni meč odigran je iste godine, 10. oktobra na Grbavici, a ponovo je uspješnija bila ekipa Sarajeva koja je slavila 6:1.

Prvi meč u okviru prvenstva Bosne i Hercegovine ova dva tima su igrala u Zenici 14. septembra 1994. godine, a susret je završen neriješeno 1:1, kao i prvi meč na otvaranju Grbavice nakon reintegracije 2. maja 1996. godine.

Sa po šest golova Asim Ferhatović Hase u dresu Sarajeva i Dželaludin Muharemović u dresu Željezničara najbolji su strijelci sarajevskih derbija.

Jedini hat-trick u prvenstvenom gradskom derbiju postigao je Radmilo Mihajlović, igrač Željezničara, 7. septembra 1986. godine u susretu igranom na Grbavici, a koji je završen 4:1 u korist domaćih.