Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Srbiji: Bošnjaci u Sandžaku biraju između tri opcije

izbori sandzak3

Na današnjim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji svoje biračko pravo moći će iskoristiti ukupno 217.487 građana u šest sandžačkih opština gdje živi bošnjačka zajednica, javlja Anadolu Agency (AA).

Očekivanja su da će zbirni rezultat izbora na lokalnom nivou pokazati koja je politička opcija među Bošnjacima dobila legitimitet da ih zastupa u narednom periodu.

Predizborna kampanja u sandžačkoj regiji, za razliku od ranijih izbora kada je bilo oružanih incidenata, protekla je bez incidenata i povećanih tenzija. U završnici kampanje vodeće političke opcije među Bošnjacima održale su završne skupove i mitinge u Novom Pazaru.

Plakate i transparenti su proteklih dana bili vidljivi na svakom koraku i sudeći po tome “glavna bitka“ za glasove vodit će između tri političke opcije.

Većina političkih partija bošnjačke nacionalne zajednice na lokalnim izborima ne izlaze u koaliciji sa strankama čija je centrala u Beogradu i osvojeni procenat na lokalnom nivou, kao broj mjesta u lokalnim parlamentima će, praktično, predstavljati ko će steći pravo da bude legitimni politički predstavnik Bošnjaka Sandžaka.

izbori sandzak1

Političari su i ovog puta, radi povjerenja građana, obećali bolji i moderan život, izgradnju infrastrukture, eurointegracije… Karakteristično je i to da se u sandžačkim opštinama, kao opozicija, na ovim izborima pojavljuju manje stranke i grupe građana, bošnjačke i srpske, koje nude programe za rješenje problema na lokalnom nivou.

Ovu izbornu kampanju u Sandžaku, pogotovo kod jednog dijela opozicionih bošnjačkih političkih stranaka, obilježila je veća aktivnost na terenu zbog manjeg upliva u medije. S druge strane partije na vlasti su gotovo u potpunosti popunile TV termine informativnih i emisija i političkog marketinga.

– U Novom Pazaru više od 84 hiljade birača –

Prema podacima opštinskih izbornih komisija najviše birača sa pravom glasa, preko 84 hiljade, ima u Novom Pazaru, gradu sa preko 120 hiljada stanovnika od kojih oko 80 posto čine Bošnjaci. Na lokalnim izborima u najbrojnijem sandžačkom gradu učestvuje deset lista, a glasat će se na 96 biračkih mjesta.

U Novoj Varoši koja broji nešto više od 20 hiljada stanovnika, (oko 82 posto je srpskog stanovništva), nešto više od 14 hiljada građana imet će pravo glasa. Građani Nove Varoši će imati priliku da biraju između dvanaest različitih lista stranaka, koalicija i grupa građana. U Tutinu, gradu sa preko 95 posto Bošnjaka, je najmanji broj listi, pet, a 30.385 građana je steklo pravo glasa na ovogodišnjim izborima.

izbori sandzak4

U Sjenici je ukupno 26.569 upisanih birača koji će moći da biraju neku od deset lista.

U Limskoj dolini je preko 52 hiiljada građana koji će moći da iskoriste građansko pravo i izađu na izbore. U Prijepolju je 34.210 upisanih birača, a Priboju 28.258.

Prema popisu od 2011. godine, Bošnjaka u Srbiji ima nešto više od 145 hiljada ili 2,02 posto. Bošnjačke stranke u Srbiji čine deset posto od ukupnog broja registrovanih političkih partija. Srbija ima 109 registrovanih političkih partija , od toga 11 je stranaka bošnjačke nacionalne manjine.

Od izbora iz 2007. stranke nacionalnih manjina ulaze u Skupštinu Srbije ako pređu prirodni prag (0,4 posto), a ne standardni cenzus od pet posto.