Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Demokratska fronta u 69 općina izlazi samostalno na izbore

df predsjednistvo komsic1

Predsjedništvo Demokratske fronte na sjednici održanoj u subotu 23. aprila 2016. godine definisalo je daljnje aktivnosti u pripremama za predstojeće lokalne izbore na osnovu procjena opštinskih i kantonalnih organizacija.

Zaključeno je da će DF na opštinskim izborima samostalno izaći sa listama za najmanje 69 opštinskih/općinskih vijeća odnosno skupština opština.

Predsjedništvo DF-a utvrdilo je opštine-gradove u kojima će kandidirati načelnike-gradonačelnike, samostalno ili uz eventualnu podršku drugih političkih stranaka.

Predsjedništvo je istovremeno napravilo i procjenu onih sredina u kojima bi DF pružio podršku kandidatima drugih političkih partija ili nezavisnim kandidatima.

df predsjednistvo komsic

Kada je riječ o statusu grada Mostara, Predsjedništvo DF-a zahtjeva od Parlamentarne skupštine BiH hitno provođenje odluke Ustavnog suda FBiH i omogućavanje raspisivanja izbora u Gradu Mostaru, kako bi se konačno prestalo držati građane Mostara u stanju zamrznutog konflikta i bez prava da biraju i budu birani. Predsjedništvo DF-a ponovo ističe elementarne principe na kojima stranka insistira u pogledu konačnog statusa Mostara:

– Mostar kao jedinstven i funkcionalan grad

– multietničke izborne jedinice

– institucionalna, a ne etnoteritorijalna zaštita nacionalnih interesa sva tri konstitutivna naroda i građana.

Predsjedništvo DF-a najoštrije osuđuje odluku Općinskog vijeća Čapljina da jedna od ulica u ovom gradu nosi ime ustaškog zločinca Mile Budaka.

df predsjednistvo komsic2

Predsjedništvo DF-a je dalo punu podršku kampanji “Pravo a ne privilegija”, koja ima za cilj izjednačavanje prava svih porodilja u Federaciji Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice, Predsjedništvo Demokratske fronte odalo je počast ubijenim Vlaseničkim civilima (njih četrnaest) koji su u subotu ukopani u Vlasenici.