Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

26 godina od posljednje pobjede bivše Jugoslavije na Mundijalima

stojkovic-yugoslavia_0

Posljednju pobjedu na međunarodnom takmičenju fudbalska reprezentacija SFRJ upisala je na današnji dan prije tačno 26 godina u okviru 1/8 finala Svjetskog prvenstva održanog u Italiji.

Početak prvenstva nije obećavao jer je 10. juna na “San Siru” reprezentacija Zapadne Njemačke deklasirala Jugoslaviju sa 4:1 u okviru prvog kola Grupe D, ali su izabranici Ivice Osima obezbijedili plasman u narednu rundu takmičenja zahvaljujući pobjedama nad Kolumbijom (1:0) i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (4:1).

Kao drugoplasirana selekcija u Grupi D Jugoslavija je u osmini finala morala na megdan Španiji, reprezentaciji koja je u Grupi E zauzela prvo mjesto na tabeli sa pet bodova u konkurenciji Belgije, Urugvaja i Južne Koreje.

Nezaboravna utakmica na stadionu “Bentegodi” u Veroni odigrana je na današnji dan prije 26 godina po paklenoj vrućini koju su “Osimovi plavi” dobro zapamtili.

Jugoslavija je povela golom Dragana Stojkovića u 74. minutu i taj pogodak, odnosno majstorija koju je popularni Piksi izveo prije nego što je poslao loptu u mrežu, smatra se jednim od najboljih poteza viđenih na međunarodnim takmičenjima.

stojkovic

Osam minuta prije kraja utakmice Španci su stigli do izjednačenja preko Julija Salinasa, ali je nova majstorija Dragana Stojkovića u trećem minutu prvog produžetka stavila tačku na ovaj meč i obezbijedila Jugoslaviji plasman u četvrtfinale Mundijala.

30. juna u Firenci “Gaučosi” su na penale izbacili Jugoslaviju a potom su preko Italije stigli do finala gdje ih je pobijedila Zapadna Njemačka.