Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razlaz s turcima

73-godišnji Mircea Lucescu: Još sam mlad i imam energije za novi posao

mircea-lucescu

Iako je uveliko ušao u osmu deceniju života, Lucescu je istakao da se osjeća mladim i da je spreman za nove izazove u fudbalu

Rumunski trener Mircea Lucescu (73), koji je nedavno sporazumno raskinuo ugovor sa Fudbalskim savezom Turske od kada nije selektor nacionalnog tima ove zemlje, izjavio je kako se još uvijek osjeća mladim, da želi nastaviti trenersku karijeru i da je otvoren za ponude.

Lucescu je u razgovoru s novinarom Anadolu Agency (AA) istakao kako je tokom protekle dvije godine u turskoj reprezentaciji učinio sve što je bilo u njegovoj moći.

“Ostvario sam svoje ciljeve u Turskoj, napravio sam mladi tim. Prosječnu starosnu dob igrača sam sa 29 spustio na 23,5 godine. To je bio značajan korak. Nakon toga sam sporazumno napustio reprezentaciju Turske”, kazao je Lucescu.

Prekid saradnje s turskim nacionalnim timom, kako ističe Lucescu, ne znači i prekid veza s Turskom, za koju kaže da je zemlja koja će uvijek imati posebno mjesto u njegovom srcu.

Iako je uveliko ušao u osmu deceniju života, Lucescu je istakao da se osjeća mladim i da je spreman za nove izazove u fudbalu.

“Još sam mlad. Moja energija je više nego dovoljna za ovaj posao. Moguće da ću voditi jedan klub iz Europe ili drugog kontinenta. To ćemo vidjeti u narednom periodu”, poručio je Lucescu.

Karijeru Lucescua obilježio je period od 12 godina provedenih u ekipi Shakhtara iz Donjecka. Lucescu je 2004. postao trener ovog kluba, a u 12 godina je osvojio osam naslova prvaka Ukrajine i Kup UEFA 2009. godine. Rumun potom prelazi u Zenit, gdje se zadržao jednu sezonu. U augustu 2017. Lucescu je preuzeo klupu turske reprezentacije. Na početku karijere bio je i selektor Rumunije.