Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši igrač Želje i Sarajeva

Admir Raščić novi trener NK Azot Vitkovići

Admir_Rascic334

Nije dobra situacija kad startate u tri kola sa tri poraza nakon čega je UO odlučio da mog prethodnika smijeni i meni su ponudili posao

Goraždanin Admir Raščić, bivši fudbaler Željezničara i Sarajeva i nekadašnji reprezentativac BiH, novi je šef stručnog štaba NK Azot Vitkovići.

Za iskusnog fudbalera koji je svoju bogatu karijeru počeo upravo u ovom klubu, povjerenje koje mu je ukazala uprava Azota predstavlja poseban izazov. Ističe da je svjestan teške situacije u kojoj se klub nalazi, što ipak ne umanjuje njegovu želju da stvari pokuša promijeniti nabolje.

Raščić koji je licencirani trener sa UEFA „A“ licencom na ovoj poziciji zamijenio je Dževada Odžaka koji je posljednjih pet godina vodio Azot koji se takmiči u Drugoj federalnoj ligi Centar. Ova odluka uslijedila je nakon lošeg starta Azota u novoj sezoni sa uzastopna tri poraza gdje je i Raščić bio dio tima.

– Nije dobra situacija kad startate u tri kola sa tri poraza nakon čega je UO odlučio da mog prethodnika smijeni i meni su ponudili posao. Nakon razmišljanja, prvenstveno zbog puno obaveza, ipak sam prihvatio i ponosan sam što sam šef stručnog štaba NK Azot. Naravno, želim da zahvalim mom prethodniku Dževadu Odžaku na svemu što je uradio za ovaj klub, sigurno mu nije bilo lako raditi u takvom ambijentu, u finansijskoj situaciji koja je katastrofalna, tako da tom čovjeku treba odati priznanje. Sigurno da ni meni neće biti lako, ali imamo još puno kola za odigrati. Prije svega konsolidovati redove, malo momke psihički podići i ići od utakmice do utakmice. Nama je primarni cilj da izborimo opstanak i ja se nadam da ćemo to i da ostvarimo – kaže Raščić.

Pitanje je kako ostvariti te ciljeve u situaciji kada se klub nalazi gotovo pred gašenjem. Raščić je svjestan težine zadatka koji ga očekuje i dodaje da raspolaže sa solidnim igračkim kadrom.

– Ima tu dosta iskusnih igrača koji znaju šta znači igrati prvenstvenu utakmicu, igrati pod pritiskom, ima tu i mladih na koje ćemo ozbiljno računati. Finansijska situacija mnogo toga diktira, jer jako je teško raditi i u bilo kakvoj firmi kada plate kasne. Ja se nadam da će naše vlasti imati sluha i pronaći načina da se pomogne NK Azot, klubu sa velikom tradicijom. Mnogo igrača je poniklo u ovom klubu, između ostalih i ja sam igrao tu. Vratio sam se u ovaj klub da i svoju trenersku karijeru počnem tu gdje sam i igračku počeo – ističe Raščić.

Dodaje da je uprkos teškoj situaciji u kojoj se klub nalazi, pozicija trenera Azota za njega poseban izazov.

– Jeste, za mene je ovo prvi posao u seniorskoj konkurenciji. Odnekud se mora i početi, ja se školujem, završio sam „A“ licencu i iduće godine upisujem „profi“ licencu. Svakako, moj primarni plan je bio da se u budućnosti bavim seniorskim fudbalom – zaključuje trener NK Azot Vitkovići.

Raščić je prošle godine u Vitkovićima pokrenuo i vlastitu školu fudbala “PRO”, kako bi svoje iskustvo i znanje prenio mlađim generacijama.