Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aerodrom na Madeiri dobio ime po Cristianu Ronaldu

ronaldo_madeira

Aerodrom na portugalskom otoku Madeira od danas nosi ime “Cristiano Ronaldo” po nogometnoj zvijezdi rođenoj na tom otoku, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su se tome protivili neki lokalni političari, aerodrom u rodnom gradu Ronalda dobio je ime po njemu. Današnjoj ceremoniji prisustvovao je i portugalski reprezentativac Cristiano Ronaldo sa majkom, sinom i djevojkom Georginom Rodriguez.

Među prisutnima bio je i portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa, premijer Antonio Costa kao i predsjednik lokalne uprave u Madeiri Miguel Albuquerque.

“Sretan sam i ponosan”, poručio je Cristiano Ronaldo. Podsjetio je i na protivljenje nekih političara i nevladinih organizacija istakavši da “živimo u demokratiji i da smo slobodni”.

“Svi imaju svoje mišljenje. Nisam ni od koga tražio da se ovdje postavi moje ime. Nisam licemjeran. Znam da od danas imam puno više odgovornosti”, kazao je Ronaldo.

Nastavit će, naglasio je, onoliko koliko je u njegovim rukama, pokazivati poštovanje prema Portugalu, a posebno Madeiri.

“Ponosan sam što dolazim sa ovog područja. Ovo je za mene poseban dan”, dodao je Cristiano Ronaldo.

Portugalski predsjednik De Sousa izjavio je da je Ronaldo osoba kojoj se divi cijeli svijet, među kojima su i milioni Portugalaca.

Istakao je da je dati ime aerodromu po jednom 32-godišnjaku riskantan, ali u isto vrijeme i hrabar potez.

“On je veliki sportista i čovjek koji će uvijek biti vezan za svoje korijene. Ima potpuno povjerenje Madeire i Portugala. Uvijek će biti osoba za primjer”, poručio je portugalski predsjednik.

Ploču sa natpisom otkrio je Ronaldo zajedno sa portugalskim predsjednikom. Nakon ceremonije posjetili su i izložbu karikatura portugalskog reprezentativca.

Majka poznatog fudbalera Dolores Aveiro poručila je da je ovaj čin čast za nju i cijelu njenu porodicu.

Fudbaler Real Madrida i reprezentativac Portugala Ronaldo rođen je u Funchalu, glavnom gradu Madeire. Ekonomija otoka uglavnom zavisi od turizma, a Ronaldo je do sada investirao u otok kroz različite projekte. U tom sklopu otvoren je i Muzej Cristiana Ronaldo. Ono po čemu je fudbaler omiljen u rodnom gradu je i činjenica da je pružio ekonomsku podršku lokalnom stanovništvu prilikom velikog požara 2016. godine.