Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušaj podmićivanja Bandovića proslijeđen Tužilaštvu BiH

salsusavanje
Dejan Bandović, advokat Olimpica Vedran Eterović i predsjednik Olimpica Damir Dizdar uoči saslušanja u NBiH (Foto: Oslobođenje)

Nogometnisavez Bosne i Hercegovine (NS BiH) predmet pokušaja podmićivanja Dejana Bandovića, golmana FK Olimpic od strane menadžera Sanela Klopića, proslijedio je Tužilaštvu BiH, potvrđeno je iz NS BiH za Anadolu Agency (AA).

”Do juče saslušali smo sve aktere u aferi, izuzev Klopića, koji nije član NS BiH i nismo ga mogli natjerati da dođe na saslušanje u Savez. Predmet smo kompletirali i proslijedili ga Tužilaštvu BiH”, istakao je Damir Raguž, jedan od tužilaca NS BiH.

Klopić je, kako se čuje na audiosnimku, nudio Bandoviću 10.000 maraka da ne brani punim angažmanom u meču Lige za opstanak protiv Metalleghea (meč završen, rezultatom 1:1). Klopić je povezivan kao menadžer Mate Neretljaka, trenera NK Metalleghe, i blizak čelnim ljudima kluba iz Jajca, što su tokom saslušanja u NS BiH oni demantovali.

”Neretljak je tokom saslušanja rekao da površno poznaje Klopića i da on nije njegov zastupnik. Čelnici Metalleghea tvdili su da ga uopće ne poznaju. Kako sam već rekao, tužioci NS BiH uradili su detaljno posao i predali predmet Tužilaštvu BiH. Ukoliko državni organi utvrde da je bilo nečasnih radnji, reagovat ćemo rigorozno. Cijeli slučaj, ali i zapisnike sa svih saslušanja u NS BiH dostavit ćemo i Evropskoj fudbalskoj asocijaciji (UEFA)”, istakao je Raguž.

Golman Bandović odbio je mito Klopića, snimio je tajno njihov razgovor i potom ga prezentovao funkcionerima, trenerima i saigračima u FK Olimpic. Zatim, odlučili su putem medija objaviti razgovor nakon čega je N/FS BiH pokrenuo istragu u popularno nazvanoj aferi ”cener”.